Daling van de tarieven landelijk netbeheer gas & landelijk gastransport
Energie-Nederland heeft actief bijgedragen aan een marktgedragen afspraak met het doel de tarieven van Gasunie Transport Services (GTS), de beheerder van het landelijk transportnet van gas, te verlagen en de investeringszekerheid voor leden te vergroten. ACM heeft bepaald dat de inkomsten van GTS in 2017 dalen met ongeveer 100 miljoen euro en daarna stapsgewijs tot 2021 nog eens met ruim 100 miljoen euro.
Voor het eerst voerde ACM een benchmark uit waarbij de kosten van GTS werden vergeleken met andere Europese landelijke transportnetbeheerders. Energie-Nederland heeft met experts van haar leden een actieve inbreng geleverd op de vraag hoe de benchmarkresultaten gebruikt konden worden. Op basis van het onderzoek is voor GTS een benchmark score vastgesteld die er toe leidt dat GTS niet-efficiënte kosten moet afbouwen.
Afnemers en GTS hebben hiermee meer zekerheid over de hoogte van de tarieven voor de komende jaren. Dat draagt bij aan investeringszekerheid. De nieuwe, lagere tarieven voor de afnemers van GTS (o.a. leden van Energie-Nederland) gelden naar verwachting vanaf 1 juli 2017.
Naast GTS en Energie-Nederland werd de marktgedragen afspraak op 23 februari door VEMW, Vereniging Gasopslag Nederland, NOGEPA en NVDE getekend.
Lees hier het bericht van ACM
De transporttarieven van Gasunie Transport Services (GTS) voor 2017 dalen met gemiddeld 26% ten opzichte van 2016. Dat blijkt uit het voorstel dat GTS op 20 maart 2017 heeft ingediend bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Het voorstel moet nog worden goedgekeurd door ACM. Het finale tarievenbesluit 2017 wordt verwacht eind mei. De GTS tarieven 2017 zijn van toepassing per 1 juli.
De voorziene daling is volgens ACM voornamelijk het gevolg van de lagere inkomsten die GTS mag ontvangen in 2017. Het tariefvoorstel houdt direct verband met de marktgedragen afspraak met onder andere Energie-Nederland, waarbij is afgesproken dat de kosten van GTS worden vergeleken met andere Europese landelijke transportbeheerders.

Energie-Nederland moedigt maatregelen om gasconsumptie te verminderen aan en benadrukt de urgentie
20 juli 2022
Review van Europese biedzones gestart
5 juli 2022
Europese review van de “Electricity Grid Connection Codes” gestart: Energie-Nederland pleit voor afbakening op technische aansluitvoorwaarden
28 juni 2022
Versnelling wind op zee alleen mogelijk met nieuwe marktregels
16 juni 2022
Florence Forum vraagt terecht aandacht voor grensoverdrijdende handel in de intradaymarkt
15 juni 2022
Nederland ondertekent verklaring voor meer windparken op zee
19 mei 2022
Zienswijze Energie-Nederland op wetswijziging Wet Homologatie Onderhands Akkoord
19 mei 2022
Congestiemanagement: het elektriciteitsnet beter benutten
16 februari 2022
Reactie Energie-Nederland op coalitieakkoord
16 december 2021
Energie-Nederland uit zorgen over Europese herziening biedzones
3 augustus 2021
Selecties van bedrijven voor warmtenetten vereisen altijd transparante selectieprocedures
25 juni 2021