Daling van de tarieven landelijk netbeheer gas & landelijk gastransport
Energie-Nederland heeft actief bijgedragen aan een marktgedragen afspraak met het doel de tarieven van Gasunie Transport Services (GTS), de beheerder van het landelijk transportnet van gas, te verlagen en de investeringszekerheid voor leden te vergroten. ACM heeft bepaald dat de inkomsten van GTS in 2017 dalen met ongeveer 100 miljoen euro en daarna stapsgewijs tot 2021 nog eens met ruim 100 miljoen euro.
Voor het eerst voerde ACM een benchmark uit waarbij de kosten van GTS werden vergeleken met andere Europese landelijke transportnetbeheerders. Energie-Nederland heeft met experts van haar leden een actieve inbreng geleverd op de vraag hoe de benchmarkresultaten gebruikt konden worden. Op basis van het onderzoek is voor GTS een benchmark score vastgesteld die er toe leidt dat GTS niet-efficiënte kosten moet afbouwen.
Afnemers en GTS hebben hiermee meer zekerheid over de hoogte van de tarieven voor de komende jaren. Dat draagt bij aan investeringszekerheid. De nieuwe, lagere tarieven voor de afnemers van GTS (o.a. leden van Energie-Nederland) gelden naar verwachting vanaf 1 juli 2017.
Naast GTS en Energie-Nederland werd de marktgedragen afspraak op 23 februari door VEMW, Vereniging Gasopslag Nederland, NOGEPA en NVDE getekend.
Lees hier het bericht van ACM
De transporttarieven van Gasunie Transport Services (GTS) voor 2017 dalen met gemiddeld 26% ten opzichte van 2016. Dat blijkt uit het voorstel dat GTS op 20 maart 2017 heeft ingediend bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Het voorstel moet nog worden goedgekeurd door ACM. Het finale tarievenbesluit 2017 wordt verwacht eind mei. De GTS tarieven 2017 zijn van toepassing per 1 juli.
De voorziene daling is volgens ACM voornamelijk het gevolg van de lagere inkomsten die GTS mag ontvangen in 2017. Het tariefvoorstel houdt direct verband met de marktgedragen afspraak met onder andere Energie-Nederland, waarbij is afgesproken dat de kosten van GTS worden vergeleken met andere Europese landelijke transportbeheerders.

Reactie Energie-Nederland op de vijf belangrijkste maatregelen die de Europese Commissie voorstelt voor het herinrichten van de gasmarkt
8 november 2022
Reactie op voorstel Europese Commissie om in te grijpen in de gasmarkt
20 oktober 2022
Europese Commissie besluit in te grijpen in de elektriciteitsmarkt
30 september 2022
Belangrijke commissie debatten in de Tweede Kamer
15 september 2022
Energie-Nederland bezorgd over voorstellen van Europese Commissie voor interventie in de elektriciteitsmarkt
8 september 2022
Klimaatneutraal flexibel vermogen nodig voor verduurzaming en betrouwbaarheid
6 september 2022
Scope van nieuwe Europese netcode over vraagrespons moet worden verduidelijkt
15 augustus 2022
Goede werking termijnmarkt is een belangrijk criterium bij herziening biedzones
1 augustus 2022
Energie-Nederland moedigt maatregelen om gasconsumptie te verminderen aan en benadrukt de urgentie
20 juli 2022
Review van Europese biedzones gestart
5 juli 2022
Europese review van de “Electricity Grid Connection Codes” gestart: Energie-Nederland pleit voor afbakening op technische aansluitvoorwaarden
28 juni 2022