De industrie van wind op zee

energie-nederland wind

Nederland loopt voorop als het gaat om wind op zee. Deels door onze maritieme achtergrond, maar ook door de ervaring met werken buiten de landsgrenzen. Nederland heeft een belangrijke positie verworven als het gaat om de ontwikkeling en constructie van energie opwekken op zee. 

Vierhonderd procent groei

Momenteel wordt 1,5% van de totale energievraag op zee opgewekt. Het ziet ernaar uit dat dit percentage in 2023 maar liefst is vertienvoudigd tot 15%. Daarnaast is de industrie van wind op zee goed voor zo’n vierduizend banen in Nederland. De voorspelling is, dat de industrie in 2020 met 400% is gegroeid ten opzichte van 2015. Dat betekent dat er dan 16.000 banen zijn gecreëerd, met een omzet van vijfbiljoen euro.

Wind op zee

Vijfmiljoen huishoudens zijn in 2020 voorzien van schone energie, afkomstig van zee. Dat is meer dan 60% van de totale binnenlandse energievraag. Dit maakt Nederland zelfvoorzienend en minder afhankelijk van andere (buitenlandse) energiebronnen.

Verder groeien

Om de ambities te halen, moeten de kosten van wind op zee flink omlaag. In 2020 moeten de kosten met 40% naar beneden ten opzichte van 2010. Met deze doelstelling in het achterhoofd, wordt er gewerkt aan nieuwe ontwikkelingen en verscheidene innovaties.

Belangrijke bron

Nederlandse bedrijven hebben een enorme bijdrage weten te leveren aan alle Europese offshore windmolenparken. De diensten waar Nederland om bekendstaat zijn:

  • De ontwikkeling van windmolenparken
  • Bemiddeling, ontwerp en bouwkundige ontwikkeling
  • De bouw en installatie van een windmolenpark
  • Onderzoek en ontwikkeling/innovatie

 

The Netherlands, leading the way in offshore wind energy

Wind op zee is de toekomst van grootschalige hernieuwbare energie. De Nederlandse industrie, wetenschap én overheid werken samen in een wereld waar kennis, onderzoek en ontwikkeling voorop staan.

 


U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten