Energie-Nederland roept op tot ferme stappen ETS

13 februari 2017

Energie-Nederland heeft Nederlandse Europarlementariërs gevraagd om te kiezen voor forse verbeteringen van het Europese Emissiehandelsysteem ETS.

Extra verbeteringen

Op de plenaire agenda Europees Parlement staat deze week het Commissievoorstel voor herziening van de ETS-richtlijn. De milieucommissie van het EP heeft eerder al een aantal extra verbeteringen voorgesteld ten opzichte van het Commissievoorstel. Energie-Nederland vindt het zaak dat het Europarlement nu doorpakt om het ETS verder te versterken.

Concreet bepleiten we steun voor de volgende maatregelen:

  • Het overschot aan rechten dat het ETS nu parten speelt veel sneller af te bouwen door jaarlijks dubbel zo veel overtollige rechten uit de markt te halen (van 12% naar 24% vanaf 2019).
  • Het plafond aan beschikbare rechten sneller te laten dalen (met 2,4%) zodat het doel beter in overeenstemming komt met de klimaatafspraken uit Parijs
  • De drempel om overtollige rechten uit de markt te verlagen en een belangrijk deel van die overtollige rechten definitief te annuleren.
  • Versterken van de richtlijn door de verplichting om de impact van overlappend beleid in kaart te brengen en te verhelpen.

Hervorming ETS

Het Europese Emissiehandelsysteem is van groot belang voor een ambitieus en effectief klimaatbeleid. Er is een probleem op de korte termijn. Het ETS geeft namelijk niet de gewenste stimulans geeft aan de noodzakelijke investeringen in duurzame, CO2-arme technieken. Dit komt door het huidige surplus aan rechten. Vergaande hervorming in Europa is dan ook dringend nodig. Dat betekent in ieder geval een aanscherping van het plafond en het versneld uit de markt halen van het huidige overschot aan emissierechten om daarmee een verhoging van de CO2-prijs in gang te zetten.


U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten