Energie-Nederland partner van Green Deal aardgasvrije wijken
Vandaag ondertekende minister Kamp van Economische Zaken met 30 gemeenten, 5 netbeheerders en de 12 provinciën de Green Deal aardgasvrije wijken. De deal stelt gemeenten in staat om woningen op een andere manier te laten verwarmen dan met aardgas. Energie-Nederland is een van de partners die deze deal mede ondersteunen.
Met de ondertekening van de deal wordt een eerste concrete stap gezet in de uitwerking van de Energieagenda. Daarin schetst het kabinet de route naar een CO2-arme samenleving in 2050. Minister Kamp: “Het energieverbruik in de gebouwde omgeving beslaat ruim 30% van het totale energieverbruik in Nederland. Het gaat hier om woningen, gebouwen en tuinbouwkassen. De CO2-uitstoot die hiermee gepaard gaat, moet zoveel mogelijk worden beperkt.
Concurrentievermogen
Om onze welvaart voor toekomstige generaties te behouden, is het nodig om het concurrentievermogen van onze economie te versterken. En tegelijkertijd de belasting van het milieu en de afhankelijkheid van fossiele energie en schaarse grondstoffen te verminderen. De vandaag ondertekende Green Deal levert hier een bijdrage aan.”
Energietransitie voor 7 miljoen huishoudens
De energietransitie grijpt in tot achter de voordeur van de zeven miljoen huishoudens die Nederland telt. Het grootste deel van de burgers zal op een andere manier het huis gaan verwarmen en gaan koken, zonder daarbij aardgas te gebruiken. Hiervoor is een goed en betaalbaar alternatief nodig. Daarnaast zullen mensen zich bewust moeten worden van nut en noodzaak van deze veranderingen. Dit is een grote maatschappelijke opgave. Voor die opgave ligt een belangrijke taak voor het rijk, decentrale overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties.
Green Deal draagt bij aan innovatie
In het Klimaatakkoord van Parijs is in 2015 afgesproken de opwarming van de aarde te beperken tot ruim onder twee graden Celsius, met het streven deze tot anderhalve graad te beperken. In de Energieagenda vertaalt het kabinet deze internationale ambities naar concrete maatregelen waarmee Nederland in de komende decennia de energietransitie kan realiseren.
Zo moeten nieuw te bouwen gebouwen vanaf 2021 (bijna) energieneutraal zijn en de resterende warmtevraag moet zoveel mogelijk zonder aardgas worden ingevuld. Een grotere opgave ligt er voor de warmtevoorziening in de bestaande bouw. De technologie om andere duurzame warmtebronnen voor verwarming te gebruiken is beschikbaar, maar nog niet op grote schaal toegepast in bestaande wijken waar nu door aardgas wordt verwarmd. Doorontwikkeling van de technologie, financiële oplossingen en nieuwe samenwerkingsvormen zijn daarvoor noodzakelijk. Initiatieven die nu mogelijk worden met deze Green Deal leveren een belangrijke bijdrage aan die (sociale) innovaties.
Rol van Energie-Nederland
Energie-Nederland zal contacten faciliteren en simuleren tussen gemeenten en haar leden over producten en diensten die voor consumenten noodzakelijk zijn bij de overstap naar een andere energievoorziening (van gas naar all-electric, (rest)warmte, etc.); en over warmtelevering en warmtenetten. Tevens zullen wij kennisdeling richting onze leden organiseren en kennis vanuit de leden inbrengen; en verbinding leggen met andere gelieerde trajecten waar Energie-Nederland en haar leden bij betrokken zijn.

Onderzoek NEa bevestigt: in Nederland gebruikte biomassa voldoet aan de duurzaamheidseisen
27 juni 2022
Europese waterstofstrategie geconcretiseerd voor Nederland
9 juli 2020
Hou rekening met 75% duurzame energie bij uitvoering Schone Lucht Akkoord
13 februari 2020
Feiten en cijfers over de energietransitie
13 januari 2020
Europese Green Deal is goed nieuws voor Nederlandse energietransitie
11 december 2019
Handreiking participatie in duurzame energieprojecten gepubliceerd
28 november 2019
Energie en klimaat centraal in Bosatlas van de duurzaamheid
18 oktober 2019
Advies over stikstof: maatregelen nodig, maar wel effectief
26 september 2019
Grootschalige aansluiting zonnepanelen op het net stagneert. Wat nu?
24 januari 2019
Hoofdpunten Ontwerp-Klimaatakkoord
21 december 2018
Reactie Energie-Nederland op ontwerp-Klimaatakkoord: Nederland straks koploper in energietransitie, leveringszekerheid geborgd en stevige ambities wind-op-zee
21 december 2018