De energietransitie op lokaal niveau

Een belangrijk deel van de transitie naar een duurzame energievoorziening vindt plaats op lokaal niveau. Burgers en bedrijven willen steeds meer hun eigen energie opwekken.

Provincies, gemeenten, woningcorporaties, burgerinitiatieven, energiecoöperaties en bedrijven werken daarvoor samen. Energieleveranciers spelen hierop in door dergelijke projecten op allerlei manieren te ondersteunen. Ook zijn er steeds meer contracten waarmee klanten de herkomst van hun energie zelf kunnen bepalen, zodat ze lokaal kunnen inkopen.

Een initiatief op lokaal niveau

‘Opgewekt voor elkaar’ van ENGIE
ENGIE heeft het concept ‘Opgewekt Voor Elkaar’ geïntroduceerd. Dat is energie die is opgewekt door de mensen rond de gebruikers heen. Bijvoorbeeld door familie, vrienden, buren en wijkgenoten. Zij wekken zonne-energie op en via Opgewekt voor Elkaar neemt de klant die weer af. Zo kan iemand die geen middelen heeft voor eigen zonnepanelen toch gebruik maken van lokaal opgewekte duurzame energie.
Via een kaartje kan men klikken op de plaats waar men de zonne-energie vandaan wil hebben. Vervolgens kan men de bron kiezen.
Met het concept ‘Opgewekt’ kan de klant zelf kiezen welke vorm van duurzame energie hij wil ondersteunen. Vindt hij honderd procent schone energie van de wind belangrijk? Of kiest hij voor de zon? Of wil hij toch een duurzame en efficiënte energiebron zoals waterkracht? Hij kan zelf de keuze maken.
Lokale initiatieven

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten