Manifest ‘Samen naar een duurzame digitale samenleving’

energie_nederland_manifest_digitalisering-2

Op 17 november 2016 ondertekende Energie-Nederland het manifest ‘Samen naar een duurzame digitale samenleving’. Samen met ruim 25 andere toporganisaties uit het bedrijfsleven. De ondertekenaars benadrukken het belang van investeringen in beleid, middelen en governance om van Nederland een koploper in digitalisering te maken. We kunnen het ons als land niet permitteren om op dit gebied kansen te laten liggen.

Als Nederland de komende tien jaar serieus digitaal leiderschap neemt, ontstaan er mogelijkheden voor groei, neemt de werkgelegenheid toe en verbetert de samenleving als geheel. De ondertekenaars van het manifest benadrukken dat de overheid de mogelijkheid heeft om ruimte te creëren voor investering in digitale kennis en ontwikkeling en roepen het komende kabinet op die ruimte te benutten. Alleen met publiek-private samenwerking kan Nederland zijn digitale toekomst naar zijn hand zetten.

 

Dit is waarom

Digitalisering veranderde de afgelopen tien jaar ons dagelijks leven, arbeid en werkgelegenheid, de wetenschap, bedrijvigheid, veiligheid en onze democratie. En de grootste veranderingen moeten nog komen. Het verleden wijst uit dat landen die als gidsland voorop lopen, beter in staat zijn de kansen van zulke transformaties te verzilveren en tegelijkertijd eventuele negatieve gevolgen het hoofd te bieden.

Een duurzame digitale samenleving

Volgens het manifest zijn vijf punten minimaal nodig om tot een duurzame digitale samenleving te komen:

  • Investeer in de basis: opleidingen en kennisontwikkeling
  • Pluk de maatschappelijke baten: 5 kansrijke domeinen – waaronder energie – én de overheid versneld digitaliseren
  • Vergroot ons verdienvermogen verder: voorlopers een extra zet geven
  • Heb aandacht voor zorgen, oog voor kansen: werkgelegenheid, cyberweerbaarheid, privacy
  • Creëer verbinding en leiderschap: ‘ministerieel digitaal topteam’

a3-poster_digitaal-manifest

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten