Reactie Energie-Nederland op ontwerp-Klimaatakkoord: Nederland straks koploper in energietransitie, leveringszekerheid geborgd en stevige ambities wind-op-zee
“Het voorliggende ontwerp-Klimaatakkoord geeft Nederland straks een voortrekkersrol in de Europese energietransitie die bij ons past. Dit is een belangrijke stap naar een duurzame toekomst. Er ligt nu een akkoord voor de elektriciteitssector waar we allen tevreden mee kunnen zijn. Met ambitie, maar ook met essentiële waarborgen voor leveringszekerheid en betaalbaarheid,” oordeelt Medy van der Laan, voorzitter van Energie-Nederland. De elektriciteitssector levert hiermee met 20 miljoen ton de grootste bijdrage aan dit ontwerp-Klimaatakkoord.
Leveringszekerheid blijft op orde bij forse verduurzaming
Energie-Nederland is trots op de forse ambitie: 70 tot 75% duurzame elektriciteit in 2030. Dat is een enorme sprong, aangezien we in Nederland nu op 15% zitten. Met name wind-op-zee zal hier het verschil gaan maken. We lopen straks de achterstand op andere Europese landen in. Drie zaken zijn daarbij essentieel volgens Medy van der Laan: “We houden de leveringszekerheid op peil, er komen goede investeringscondities en we vinden samen tijdig voldoende ruimte voor nieuwe locaties voor de opwekking van duurzame energie, zowel op zee als op land. Energie-Nederland heeft zich de afgelopen maanden hard gemaakt om de leveringszekerheid te blijven borgen. Het niveau van de nationale CO2-minimumprijs kent nu een behoedzaam prijspad.”
Meedoen wordt mogelijk voor burgers en blijft betaalbaar
Ook aan de tafels voor Gebouwde Omgeving en Mobiliteit zijn ambitieuze stappen gezet. Gemeenten krijgen de regie in het aardgasvrij maken van de ca 12.000 wijken die Nederland rijk is. “Energie- en warmtebedrijven willen en kunnen hierbij een belangrijke rol spelen, vanuit hun kennis en ervaring in de energievoorziening. Bijvoorbeeld bij de groei en verduurzaming van warmtenetten en door individuele klanten te helpen bij het nemen vanmaatregelen, die vooruitlopen op de wijkaanpak, zoals isolatiemaatregelen of een hybride warmtepomp. Ook de ambitie voor twee miljoen elektrische auto’s op de Nederlandse wegen in 2030 onderschrijven wij,” aldus Medy van der Laan.
Het ontwerp-Klimaatakkoord voorziet in een mix van beprijzen, subsidies, fiscale stimulering en nieuwe leenvormen (zoals de lening op het huis). Die laatste maakt het voor burgers makkelijker stappen te gaan zetten in de transitie. Het totale pakket moet ervoor zorgen dat de rekening voor iedereen betaalbaar blijft.
Bijdrage aan klimaatdoel
In totaal moeten alle sectoren 48 miljoen ton CO2 reduceren om het kabinetsdoel van 49% reductie in 2030 te halen. De elektriciteitssector levert niet alleen de grootste bijdrage, maar ook gaat de CO2-uitstoot het meest omlaag ten opzichte van 1990. Die daalt met zo’n 75%. De elektriciteitssector is daarnaast de aanjager voor het bereiken van de Nederlandse klimaatdoelen in de volle breedte. Zo levert de elektriciteitssector door zowel elektrificatie bij de industrie en het verkeer. Vanuit een breder perspectief levert de hele energiesector ook met groen gas een cruciale bijdrage aan de CO2-reductie.
Lees hier de uitkomsten van de elektriciteit-, gebouwde omgeving en mobiliteitstafels.
Over Energie-Nederland
Energie-Nederland is de branchevereniging voor alle partijen die stroom, gas en warmte produceren, leveren en verhandelen. Samen vertegenwoordigen wij circa 80% van de markt. Onze ruim 60 leden zijn actief in zowel ‘groene’ als ‘grijze’ energie en allerlei soorten dienstverlening. Onder hen zijn ook veel nieuwkomers op de markt, innovatieve spelers en duurzame initiatieven.

Dag van het Klimaatakkoord & aanbieding routekaart waterstof
3 november 2022
Onderzoek NEa bevestigt: in Nederland gebruikte biomassa voldoet aan de duurzaamheidseisen
27 juni 2022
Reactie Energie-Nederland op coalitieakkoord
16 december 2021
Ambitieuze klimaatplannen van RES’en lijken haalbaar
9 december 2021
Goed dat RES 1.0 er ligt. Nu aan de slag met de uitvoering.
5 juli 2021
KVGN en Energie-Nederland sturen gezamenlijke aanbevelingen aan informateur Hamer
7 juni 2021
Oproep Energie-Nederland aan nieuw kabinet: De energietransitie vraagt om besturen met lef
4 juni 2021
Energie-Nederland pleit met brede coalitie voor forse extra inzet voor de transitie gebouwde omgeving
22 april 2021
Rubriek verkiezingen: 4 vragen over energie aan politieke partijen. Deze keer aan… Henri Bontenbal (CDA)
11 maart 2021
Rubriek verkiezingen: 4 vragen over energie aan politieke partijen. Deze keer aan… Joris Thijssen (PvdA)
9 maart 2021
Reactie Energie-Nederland doorrekening plannen verkiezingen PBL
1 maart 2021