Herziene warmtewet in behandeling door Tweede Kamer
Eind mei stuurde minister Henk Kamp een voorstel voor de herziening van de Warmtewet naar de Tweede Kamer. Het voorstel wordt in behandeling genomen omdat het niet controversieel is verklaard. Dit is goed nieuws aangezien alle betrokkenen, zowel warmteverbruikers, verenigingen van eigenaren als leveranciers en woningcorporaties, ernaar uitkijken om met een verbeterde Warmtewet aan de slag te gaan.
Experimenteren
Leveranciers krijgen de mogelijkheid om klanten verschillende producten aan te bieden en ruimte voor tijdelijke experimenten met tarieven. De knelpunten rondom blokverwarming worden weggenomen. Woningcorporaties en verenigingen van eigenaren hebben dan niet meer te maken met – in hun ogen – onnodig hoge kosten. Daar staat tegenover dat Kamp een aantal voorstellen doet om de prijzen voor afleversets en aan- en afsluiting te reguleren omdat hij van mening is dat daarmee de positie van de afnemer verbetert. Verder stelt de minister regels in het vooruitzicht met betrekking tot de toegang tot netten door derden, en rekt hij de duur van het begrip ernstige storing op van vier tot acht uur.
Meer vrijheid
Energie-Nederland is over het algemeen positief over de voorstellen. Voor de transitie naar een duurzame warmtevoorziening is het goed experimenteerruimte en meer vrijheid met tariefstelling te hebben. Ook is aanscherping van verschillende definities goed. Het voorstel kan echter nog beter. Bijvoorbeeld waar het de regulering van de aansluitbijdrage en afleverset betreft. Waar mogelijk zouden kosten door concurrentie met andere verwarmingsoplossingen marktconform moeten zijn.

Energie-Nederland verwelkomt hulp aan klanten via prijsplafond
7 november 2022
Energie-Nederland is positief dat klanten minder snel kunnen worden afgesloten deze winter
25 oktober 2022
Energie-Nederland verwelkomt definitief prijsplafond
4 oktober 2022
Belangrijke commissie debatten in de Tweede Kamer
15 september 2022
Energie-Nederland is blij met plan van GroenLinks en PvdA voor compensatie van de energierekening maar pleit voor een inkomensafhankelijke energiebelastingvermindering
14 september 2022
Reactie Energie-Nederland op NOS.nl artikel “Kabinet wil schulden overnemen van mensen die energie niet kunnen betalen”
12 september 2022
Vanaf vandaag is de btw op de levering van energie verlaagd naar 9%
1 juli 2022
Energieleveranciers gaan er vanuit dat minnelijke schuldregeling bij voldoende perspectief door kan lopen
25 april 2022
Energie-Nederland vernieuwt convenant met NVVK
24 februari 2022
Hogere warmtetarieven in 2022 door hogere energieprijzen
23 december 2021
Voorstel maatregelen voor een robuuste retailmarkt
22 december 2021