Herziene warmtewet in behandeling door Tweede Kamer

Eind mei stuurde minister Henk Kamp een voorstel voor de herziening van de Warmtewet naar de Tweede Kamer. Het voorstel  wordt in behandeling genomen omdat het niet controversieel is verklaard. Dit is goed nieuws aangezien alle betrokkenen, zowel warmteverbruikers, verenigingen van eigenaren als leveranciers en woningcorporaties, ernaar uitkijken om met een verbeterde Warmtewet aan de slag te gaan.

Experimenteren

Leveranciers krijgen de mogelijkheid om klanten verschillende producten aan te bieden en ruimte voor tijdelijke experimenten met tarieven. De knelpunten rondom blokverwarming worden weggenomen. Woningcorporaties en verenigingen van eigenaren hebben dan niet meer te maken met – in hun ogen – onnodig hoge kosten. Daar staat tegenover dat Kamp een aantal voorstellen doet om de prijzen voor afleversets en aan- en afsluiting te reguleren omdat hij van mening is dat daarmee de positie van de afnemer verbetert. Verder stelt de minister regels in het vooruitzicht met betrekking tot de toegang tot netten door derden, en rekt hij de duur van het begrip ernstige storing op van vier tot acht uur.

Meer vrijheid

Energie-Nederland is over het algemeen positief over de voorstellen. Voor de transitie naar een duurzame warmtevoorziening is het goed experimenteerruimte en meer vrijheid met tariefstelling te hebben. Ook is aanscherping van verschillende definities goed. Het voorstel kan echter nog beter. Bijvoorbeeld waar het de regulering van de aansluitbijdrage en afleverset betreft. Waar mogelijk zouden kosten door concurrentie met andere verwarmingsoplossingen marktconform moeten zijn.


U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten