Reactie Energie-Nederland PBL-studie biomassa: significante rol biomassa voor CO2-neutrale en circulaire economie bevestigd
De vandaag verschenen PBL-studie naar beschikbaarheid en toepassingsmogelijkheden van duurzame biomassa bevestigt de noodzakelijkheid van biomassa voor het realiseren van de klimaatdoelen. De studie biedt een goede basis voor de SER voor haar binnenkort uit te brengen advies over een integraal duurzaamheidskader; voor de toepassing van biomassa voor productie/inzet van materialen, voor energie en brandstoffen, in de landbouw als grondverbeteraar en als grondstof voor de chemische industrie.
Energie-Nederland is zich ervan bewust dat de inzet van duurzame biomassa voor energietoepassingen veel discussie oproept in de maatschappij. Onze hoop is dat deze afgewogen studie van PBL een waardevolle bijdrage aan deze discussie levert en veel voorkomende misverstanden wegneemt.
De klimaatdoelstelling stelt ons voor een enorme uitdaging. Daarin zijn alle duurzame energietechnieken hard nodig. Dat geldt zeker ook voor biomassa voor energie. Met strenge emissie-eisen, robuuste duurzaamheidscriteria en beleid dat er op toeziet dat er ook alternatieven voor biomassa worden ontwikkeld, speelt de directe verbranding van biomassa een verantwoorde en noodzakelijke rol in het Nederlandse klimaatbeleid.
Het rapport van het PBL is onder andere gebaseerd op een zeer breed opgezette literatuurstudie. De studie vloeit voort uit het klimaatakkoord waarin het kabinet – net als het IPCC – aangaf overtuigd te zijn dat de inzet van biomassa nu en richting 2030 en 2050 noodzakelijk is voor de verduurzaming van onze economie en het realiseren van de klimaatopgave.
De belangrijkste PBL-conclusies komen goed overeen met het standpunt van Energie-Nederland over biomassa, zoals hierna puntsgewijs toegelicht.
Toepassingen en beschikbaarheid van biomassa:
· Biomassa is noodzakelijk, ook op de middellange termijn, om de klimaatdoelstellingen te halen en om onze economie te verduurzamen.
· Pas duurzame biomassa voor energie toe waar (nog) geen andere duurzame alternatieven zijn.
· Er is fysiek voldoende duurzame biomassa beschikbaar, vanuit Nederland en vanuit import, voor de toepassingen binnen de scope van het PBL-onderzoek. Het is een kwestie van ethiek en van marktmechanismes hoeveel import werkelijk plaatsvindt. Het ‘fair share’ principe is overigens vrijwel niet te implementeren volgens PBL. De nadruk kan beter op eerlijke handel (‘fair trade’) worden gelegd.
Borgen van duurzaamheid van biomassa
· Bosbouw (incl. biomassa oogst) kan hand in hand gaan met een toename van de hoeveelheid hout in het bos (en dus de vastgelegde CO2). Ook kan biomassaproductie samengaan met behoud of zelfs verbetering van de biodiversiteit.
· Certificering, verificatie en wetgeving zijn op dit moment de belangrijkste middelen om de duurzaamheid van biomassa en het gebruik daarvan in positieve zin wereldwijd te beïnvloeden.
· Duurzaamheidscriteria, die gebaseerd zijn op de Europese Renewable Energy Directive II (RED II), zijn een goede waarborg voor duurzame productie en duurzaam gebruik van biomassa en voor marktharmonisatie.
· Markten zijn internationaal; een nationale of West-Europese markt voor biomassa belemmert een optimale inzet van biomassa. Risico’s over de herkomst moeten afgedekt worden door adequate certificering, dan wel verificatie.
Luchtkwaliteit en CCS/CCUS
· Het effect van directe verbranding van biomassa in moderne (grootschalige) installaties op de luchtkwaliteit is beperkt.
· Carbon afvang en opslag en carbon afvang en gebruik (CCS & CCU) kunnen bijdragen aan negatieve emissies en verdienen dus extra aandacht.

5 Vragen aan Niels Redeker over ‘Bestemming Parijs, wegwijzer voor klimaatkeuzes’
17 februari 2021
Energie-Nederland steunt integrale aanpak en ondertekent actieagenda wonen
17 februari 2021
Update Regionale Energiestrategie: hoe staan we ervoor?
16 februari 2021
Klimaatdoelen 2030 nu al race tegen de klok
16 februari 2021
Energie-Nederland steunt verbetering en actualisering van energieregelgeving
12 februari 2021
VeWa: 2020 – Veiligheid behoeft continue aandacht
5 februari 2021
Ontbijtsessie: Uitdagingen Regionale Energiestrategie (RES) na 2030
26 januari 2021
Verkiezingen 2021: Overzicht standpunten politieke partijen energietransitie
13 januari 2021
Hoe gaat de EU zich voorbereiden op het verhoogde 55%-reductiedoel? En welke impact heeft dit op Nederlandse bedrijven?
12 januari 2021
In gesprek met ACM over de aangescherpte Gedragscode Consument en Energieleverancier
12 januari 2021