Startmotor geeft warmtetransitie vaart
Warmtebedrijven, woningkoepel Aedes en 35 woningcorporaties sloten deze week het zogeheten Startmotorakkoord, die aansluiting van 100.000 huurwoningen op warmtenetten mogelijk maakt. Energie-Nederland is blij met de impuls en denkt dat het zeker vaart brengt in de warmtetransitie.
De betrokken warmtebedrijven en corporaties hebben de afspraken om 100.000 huurwoningen te gaan verduurzamen vastgelegd in een kader. Het kader is in nauw overleg met de Woonbond, het Rijk en betrokken gemeenten en VNG tot stand gekomen. Deze partijen hebben hun steun hiervoor uitgesproken. Grote pluspunten zijn met name dat huurders niet meer gaan betalen bij een overstap naar een warmtenet en dat er gewerkt gaat worden met een transparante business case. Met die laatste afspraak geven warmtebedrijven meer inzicht in de business case dan waar dan ook gebruikelijk is.
Er is ruimte om lokaal en in gezamenlijk overleg af te wijken van het kader. Het kader is ook vrijelijk beschikbaar voor alle andere partijen die er gebruik van willen maken.
Ook Minister Ollongren omarmde het akkoord: “Dit is heel goed nieuws voor de energietransitie van de bestaande bouw. Door dit Startmotor-akkoord kunnen 100.000 huurwoningen op een warmtenet worden aangesloten, zonder dat dit extra geld kost voor de bewoners. Dat is goed nieuws voor gemeenten, corporaties, warmtebedrijven en natuurlijk voor de huurders. Ik ondersteun dit akkoord daarom van harte en draag met 200 miljoen subsidie ook bij aan de omschakeling van aardgas naar warmte. Het akkoord is wat mij betreft een prachtig voorbeeld van hoe je samen als overheid en markt tot resultaat kunt komen.”

KEV 2022; Een klein stapje de goede kant op, maar snel aanvullend beleid nodig om klimaatdoelen te behalen
3 november 2022
Energie-Nederland betreurt de uitspraak over Porthos
2 november 2022
Reactie Energie-Nederland op consultatie Subsidieregeling opschaling hernieuwbare waterstofproductie via elektrolyse
29 augustus 2022
Goede werking termijnmarkt is een belangrijk criterium bij herziening biedzones
1 augustus 2022
Reactie Energie-Nederland op Kamerbrief over Wcw 15 juli 2022
18 juli 2022
Europese Commissie komt met plannen om de Europese energievoorziening toekomstbestendig te maken
19 mei 2022
Klimaatdoelen gebouwde omgeving verder uit beeld door Kabinetsbesluit biomassa
26 april 2022
Energiebesparing wordt aangejaagd met Nationaal Isolatieprogramma
6 april 2022
Energie-Nederland blij met Rijksbijdrage aardgasvrije wijken voor 14 gemeenten
11 maart 2022
Versnellen van elektrificatie in de industrie is een topprioriteit
20 januari 2022
Hogere warmtetarieven in 2022 door hogere energieprijzen
23 december 2021