Klimaatakkoord

In het Klimaatakkoord maken bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden concrete afspraken over de maatregelen waarmee we de CO2-uitstoot in Nederland kunnen halveren. Energie-Nederland is betrokken bij de tafels Elektriciteit, Gebouwde Omgeving en Mobiliteit. Het ontwerp Klimaatakkoord omvat het plan om de uitstoot van de Elektriciteitssector tot 2030 met 20 Miljoen ton CO2 te verminderen. Onder meer door de groei naar 75% duurzame elektriciteit in 2030.


Hoe gaat de EU zich voorbereiden op het verhoogde 55%-reductiedoel? En welke impact heeft dit op Nederlandse bedrijven?

12 januari 2021
Op 11 december 2020 zijn de regeringsleiders van de 27 EU-Lidstaten akkoord gegaan met het verhogen van het EU broeikasgasemissie-reductiedoel voor 2030 van 40% naar ten minste 55% ten opzichte van 1990. De nieuwe doelstelling is inmiddels ingediend bij de UNFCCC als nieuwe bijdrage van de EU aan de uitvoering van het Parijsakkoord. Hoe nu verder?
Lees verder

Europese klimaatwet verschenen

6 maart 2020
Deze week is de Europese klimaatwet verschenen. Het samenhangende pakket maatregelen waarmee de Europese Commissie de vorig jaar gepresenteerde  plannen voor een Europese Green Deal omzet in wetgeving. 
Lees verder

Vragen bij verslag wetsvoorstel minimum CO2-prijs elektriciteitsopwekking

25 juni 2019
Energie-Nederland maakte zich hard voor de waarborging van leveringszekerheid en heeft vragen ingediend bij het verslag aan de Tweede Kamer.
Lees verder
klimaatakkoord

‘Het uiteindelijke akkoord is niet voor alle partijen helemaal ‘top’’

9 oktober 2018
De energiebranche is volop in transitie. Elke maand spreken we prominenten uit het energieveld over hun visie op de sector en de energietransitie. Dit keer praten we met Pieter Boot, Hoofd sector Klimaat, Lucht en Energie bij het Planbureau voor de Leefomgeving over de analyse van het Hoofdlijnen Klimaatakkoord dat het PBL heeft uitgebracht.
Lees verder
Leveringszekerheid

Kabinet zet leveringszekerheid op het spel met voorstel nationale CO2-prijs

5 oktober 2018
Het kabinet zet de leveringszekerheid op het spel. Vandaag besloten ze om een CO2-minimumprijs in te voeren voor Nederlandse elektriciteitsproducenten. Dat besluit is teleurstellend en niet te verantwoorden op basis van de risico’s. Eerder onderzoek door Frontier Economics in opdracht
Lees verder

PBL: Nationale bodemprijs weinig effect op Nederlandse emissies

28 september 2018
Een invoering van de minimum CO2-prijs voor de elektriciteitssector heeft ‘weinig effect op nationale emissies’. Dat concludeert PBL in haar analyse van het Voorstel Hoofdlijnen Klimaatakkoord.  Frontier Economics constateerde eerder dat die minimumprijs tot ernstige risico’s voor de leveringszekerheid zou
Lees verder
Podcast Medy van der Laan

Podcast: ‘In 2030 hebben we 70% groene elektriciteit’

10 september 2018
Voor een podcast met voorzitter Medy van der Laan, strijkt Remco de Boer neer in de grote vergaderzaal van Energie-Nederland.
Lees verder
minimumprijs

De tweede ronde van het klimaatakkoord van start

6 september 2018
Partijen zijn gestart met het uitwerken van het Hoofdlijnen Klimaatakkoord. Energie-Nederland zet vol in op de uitwerking van afspraken over groei van hernieuwbare energie, een stabiel energiesysteem, systeemintegratie en de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Energie-Nederland houdt een pleidooi om
Lees verder
Leveringszekerheid

Nationale CO2-prijs veroorzaakt probleem leveringszekerheid

11 juli 2018
  Energie-Nederland ziet serieuze risico’s voor de leveringszekerheid in Nederland ontstaan als het kabinet een nationale CO2-prijs voor elektriciteit zou invoeren. Hierover is op woensdag 11 juli een consultatie gestart. Geen nationale CO2-prijs Deze conclusie vloeit voort uit onderzoek dat Frontier
Lees verder

Elektriciteit: forse afspraken brengen vaart in transitie

10 juli 2018
Voor meer elektriciteit, legt het Klimaatakkoord een ambitieus basispakket op tafel: 84 TWh in 2030. Dat is goed voor ongeveer 70% van de vraag. De afspraken markeren daarbij drie belangrijke omslagpunten. Investeringszekerheid na 2025 Nieuwe investeringen op land kunnen tot en
Lees verder
realistisch

Column: Minister Wiebes kiest voor realistisch verhaal

19 december 2017
Tijdens de Tweede Kamer behandeling van de begroting van het ministerie van EZK was minister Wiebes flink op dreef. Wat ik verfrissend vind, is dat hij er geen doekjes om windt, en het ‘eerlijke verhaal’ van de energietransitie vertelt.
Lees verder
investeringsklimaat

Gaat kabinet Rutte 3 zorgen voor een langjarig stabiel investeringsklimaat?

2 november 2017
Een interview met Medy van der Laan. Over kabinet Rutte 3, SDE+ subsidie en oplossingsvoorkeuren van Energie-Nederland. Regeerakkoord, positief of teleurgesteld? ‘Ik ben een positief mens.
Lees verder