Verbeterd Verbruiks- en Kostenoverzicht geeft miljoenen huishoudens tips voor energiebesparing
Energie-Nederland heeft TNO gevraagd de effecten van de introductie van het verbeterde Verbruiks- en Kostenoverzicht (VKO) te meten. Dit is het maandelijks energieoverzicht dat huishoudens die beschikken over een slimme meter ontvangen van hun energieleverancier. Dat waren er eind 2019 ruim 5,4 miljoen. Dit VKO is bedoeld om huishoudens, door het geven van inzicht in het eigen verbruik, aan te zetten tot energiebesparing. Daarom bevat het nu elke maand tips voor energiebesparing want goede voorlichting zet aan tot actie.
Als onderdeel van het Convenant 10PJ energiebesparing gebouwde omgeving hebben de energieleveranciers verenigt binnen Energie-Nederland de afgelopen jaren hard gewerkt aan het verbeteren van het VKO. Het is dan ook een stuk aantrekkelijker en begrijpelijker geworden. Naast de bespaartips krijgen huishoudens een vergelijking te zien over hun verbruik ten opzichte van het jaar daarvoor. Plus een vergelijking met het gemiddelde gebruik van vergelijkbare woningen. Daarnaast ontvangen zij aanbiedingen voor bijvoorbeeld inzichtdiensten (apps of in-home displays) en verduurzamingsmaatregelen zoals zonnepanelen of isolatiemogelijkheden.
Het TNO-onderzoek laat zien dat het verbeterde VKO bij huishoudens tot meer bewustwording leidt en inzicht geeft in besparingsmogelijkheden. De energieleveranciers blijven zich daarom inzetten het maandelijks energieoverzicht zo optimaal mogelijk te maken. Het is een prachtig instrument om blijvend bij zoveel mogelijk huishoudens energiebesparing onder de aandacht te brengen. Daadwerkelijk meetbaar besparingseffect is nog niet aangetoond. Inzicht in het eigen energiegebruik blijkt slechts een beperkte factor in het scala van factoren dat van invloed is op bespaargedrag.
Individuele beslissingen
Nu het convenant eind 2020 eindigt, is het zaak vervolginzet te bundelen op basis van de afspraken voor de gebouwde omgeving uit het Klimaatakkoord. Marktpartijen spelen een belangrijke rol in deze transitie. Zij zien sturing en stimuleren van individuele beslissingen, naast de wijkgerichte aanpak, als de meest effectieve aanpak. Energie-Nederland voorzitter Medy van der Laan zei eerder deze week op de Klimaatdag 2020 dat op grote schaal hybride warmtepompen introduceren en voortvarend aan de slag gaan met isolatie zeer belangrijk zijn. “Met als voordeel dat huishoudens deze stappen kunnen nemen als het hen uitkomt, bijvoorbeeld bij verbouwing of vervanging van de cv-ketel.”
Coördinatiekracht
Huishoudens zijn gebaat bij een duidelijke en objectieve boodschap over welke maatregelen ‘no regret’ zijn. Het onderzoek laat zien dat bewoners juist hier veel behoefte aan hebben om de beste besparingsbeslissingen te kunnen nemen. Daarbij zijn passende en voldoende stimuleringsmaatregelen nodig om verdere verduurzaming van de woningvoorraad te ontsluiten. Dit vraagt een duidelijke regierol vanuit de overheid. Van der Laan sprak op de Klimaatdag 2020 over de behoefte aan een plek met coördinatiekracht voor afstemming, overzicht en centrale kennis. Het wegnemen van belemmeringen is een belangrijke sleutel die bij de Rijksoverheid ligt, zodat de marktpartijen met vertrouwen aan het vervolg kunnen werken.
Hier kunt u de kamerbrief ‘Monitoringsrapportage 2019’ downloaden.
Het volledige TNO-rapport kunt u hieronder downloaden.
TNO 2020 P10380 Effectmeting verbeterd VKO

Inbreng Energie-Nederland hoorzitting en debat Tweede Kamer prijsplafond
9 november 2022
Blijf inzetten op uitrol congestiemanagement en invoeren verzwaren-tenzij tenders
9 november 2022
Reactie Energie-Nederland op de vijf belangrijkste maatregelen die de Europese Commissie voorstelt voor het herinrichten van de gasmarkt
8 november 2022
Energie-Nederland verwelkomt hulp aan klanten via prijsplafond
7 november 2022
Dag van het Klimaatakkoord & aanbieding routekaart waterstof
3 november 2022
KEV 2022; Een klein stapje de goede kant op, maar snel aanvullend beleid nodig om klimaatdoelen te behalen
3 november 2022
Energie-Nederland betreurt de uitspraak over Porthos
2 november 2022
Energie-Nederland ondertekent intentieverklaring “Samen schuldregelingen redden”
31 oktober 2022
Energie-Nederland is positief dat klanten minder snel kunnen worden afgesloten deze winter
25 oktober 2022
Verplicht publiek eigendom warmtenetten vertraagt warmtetransitie
20 oktober 2022
Reactie op voorstel Europese Commissie om in te grijpen in de gasmarkt
20 oktober 2022