Voorlopig geen klantgegevens meer beschikbaar voor energieaanbiedingen op maat
De gezamenlijke netbeheerders voor elektriciteit en gas zijn gestopt met het centraal beschikbaar stellen van klantgegevens, op basis waarvan energieleveranciers hun ‘aanbod op maat’ voor elektriciteits- en gascontracten baseren. Voor de netbeheerders ligt de aanleiding hiervoor in een uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) op 14 januari 2020. Met die uitspraak vernietigde het CBb enkele bepalingen uit de Informatiecode elektriciteit en gas* waarin voor de netbeheerders was vastgelegd dat zij op aanvraag relevante klantgegevens voor een ‘aanbod op maat’ verstrekten aan leveranciers. De netbeheerders hebben inmiddels alle leveranciers en andere partijen in de markt geïnformeerd over de ontstane situatie.
Een aanbod op maat geeft inzicht in de te verwachten maand- en jaarkosten van de betreffende aanbieding. Via een aanbod op maat kunnen consumenten aanbiedingen van verschillende leveranciers beter met elkaar vergelijken. Voor een aanbod op maat kon, tot dit moment, een energieleverancier met toestemming van de klant diverse gegevens(gemiddeld jaarverbruik, technische kenmerken van de aansluiting, opzegtermijn en einddatum huidig contract) ophalen. Deze gevens zijn opgeslagen in het Centraal Aansluitingen Register (CAR) en het Contract Einde Register (CER) die door de netbeheerders beheerd worden.
Gevolgen voor de consument
Leveranciers zullen de voor dat aanbod op maat benodigde klantgegevens weer gaan opvragen bij de klant zelf. Dat brengt een grotere verantwoordelijkheid voor de klant met zich mee om de juiste gegevens met leveranciers te delen. Dit geldt name waar het het naadloos op elkaar laten aansluiten van opeenvolgende contracten betreft, omdat het ongewild voortijdig verbreken van een lopend contract kan leiden tot een opzegvergoeding. Leveranciers bekijken nog hoe zij de consument hier zo goed mogelijk over kunnen informeren.
Andere grondslag gegevensuitwisseling nodig
Het CBb stelt nu dat de grondslag ‘wettelijke verplichting’ uit de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) op basis waarvan de gegevens werden doorgegeven, niet mogelijk is op basis van deze Informatiecode. Dat betekent dat deze taak van de netbeheerder zo spoedig mogelijk elders in regelgeving moet worden vastgelegd. Dit kan bijvoorbeeld in de nieuwe Energiewet. De leveranciers en netbeheerders zijn hierover in gesprek met het ministerie.
Omdat de Energiewet nog wel even op zich laat wachten overleggen leveranciers en netbeheerders momenteel met de autoriteit Consument en Markt (ACM) en de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) over een werkbare oplossing voor de tussenliggende periode die voldoet aan de AVG. Hiermee zou het niet centraal beschikbaar zijn van klantgegevens weer kunnen worden opgeheven.
* Achtergrond aanpassing Informatiecode
De Informatiecode is een wettelijke regeling waarin onder meer is vastgelegd hoe netbeheerders en leveranciers om moeten gaan met het uitwisselen van gegevens. In 2018 heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de Informatiecode gewijzigd, onder andere om centrale gegevensuitwisseling tussen netbeheerders en leveranciers mogelijk te maken voor een aanbod op maat. Door de uitspraak van het CBb is deze wijziging ongedaan gemaakt.
Lees hier de uitspraak van het CBb

Inbreng Energie-Nederland hoorzitting en debat Tweede Kamer prijsplafond
9 november 2022
Blijf inzetten op uitrol congestiemanagement en invoeren verzwaren-tenzij tenders
9 november 2022
Reactie Energie-Nederland op de vijf belangrijkste maatregelen die de Europese Commissie voorstelt voor het herinrichten van de gasmarkt
8 november 2022
Energie-Nederland verwelkomt hulp aan klanten via prijsplafond
7 november 2022
Dag van het Klimaatakkoord & aanbieding routekaart waterstof
3 november 2022
KEV 2022; Een klein stapje de goede kant op, maar snel aanvullend beleid nodig om klimaatdoelen te behalen
3 november 2022
Energie-Nederland betreurt de uitspraak over Porthos
2 november 2022
Energie-Nederland ondertekent intentieverklaring “Samen schuldregelingen redden”
31 oktober 2022
Energie-Nederland is positief dat klanten minder snel kunnen worden afgesloten deze winter
25 oktober 2022
Verplicht publiek eigendom warmtenetten vertraagt warmtetransitie
20 oktober 2022
Reactie op voorstel Europese Commissie om in te grijpen in de gasmarkt
20 oktober 2022