Voorstellen voor marktintegratie bieden geen prikkel voor flex

netbeheerders

Flexibiliteit krijgt op de onbalansmarkt de juiste prijs als de pricing van reserveproducten wordt gebaseerd op marginale kosten.  Het verschil tussen pieken en dalen zorgt ervoor dat flexibele middelen op de juiste manier worden ingezet. Het voorstel van de Europese landelijke netbeheerders voor de beprijzing van biedingen voor producten voor operationele reserve vormt echter een blokkade voor deze marginale-kosten-benadering. Het voorstel leidt ook niet tot voldoende harmonisatie en is onnodig complex. Oorzaak is dat TSO’s  nog te veel ruimte laten aan de eigen nationale systemen. Het gevolg is een complexe marktopzet met een ongelijk speelveld.

Energie-Nederland heeft dit toegelicht in reactie op de ENTSO-E consultatie over methode’s om de kosten te bepalen van het balanceren van elektriciteit en de grensoverschrijdende capaciteit. De bedoeling is dat deze prijsmethodes’s worden geharmoniseerd om daarmee de marktintegratie voor de onbalansmarkt mogelijk te maken. Dit is een onderdeel van een reeks van consultaties over dit onderwerp. 

 

 

 

 


U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten