Vooruitblik: 2018 wordt een dynamisch jaar!

Nu we allemaal weer zijn teruggekeerd van onze kerstvakantie, is het tijd voor een vooruitblik op 2018. Wat staat ons allemaal te wachten? Het wordt in ieder geval een dynamisch jaar.

Om te beginnen natuurlijk het uitdenken (en uiteindelijk ook onderhandelen in het latere stadium) van een Energieakkoord 2.0. Wij zetten in op een reële aanpak voor de reductie van CO2 met 49% in 2030, waarbij een stabiel investeringsklimaat gecombineerd wordt met voldoende ruimte voor innovatie. En de daarbij behorende flexibiliteit om tussentijds door de jaren heen steeds op het meest effectieve pad te blijven lopen.

Een stille revolutie

Het Energieakkoord 2.0 krijgt veel aandacht van ons allen en de pers, maar eigenlijk is er een andere (stille) revolutie gaande. Die van veranderende wetgeving. De minister heeft vlak voor de Kerst zijn wetgevingsagenda naar de Tweede Kamer gestuurd, en die liegt er niet om. Om te beginnen de zo ontzettend belangrijke wet VET, die eindelijk een heldere afbakening biedt tussen netwerkbedrijven en marktpartijen. Cruciaal om op dat terrein rust te krijgen, zodat in een soepele samenwerking vol kan worden ingezet op de energietransitie. Wij hopen – en het lijkt er op dat dat zo is – dat de Tweede Kamer deze wet breed ondersteunt!

Meest recente ontwikkelingen

Maar er is nog veel meer. De komende jaren moet veel wetgeving worden aangepast aan een nieuwe era waar elektriciteit en de warmtevoorziening zich met nieuwe marktontwikkelingen en technologieën verder zal ontwikkelen. Met elkaar weten we dat wetgeving per definitie twee à drie jaar nodig heeft vanaf de eerste letter op papier tot en met de Eerste Kamer. Daarmee is het een gegeven dat het vooral de weerslag is van de meest recente ontwikkelingen.

Niet meer wachten

De valkuil die we als sector moeten vermijden is steeds maar weer roepen: we kunnen beter wachten, want er gebeurt nog veel in de toekomst. Dat zal de energietransitie eerder vertragen dan versnellen. In de wet VET wordt daar evenwel heel slim mee omgegaan. Er zit ruimte in voor experimenten, en er is de mogelijkheid om tijdelijk nieuwe activiteiten toe te staan. Op deze manier kunnen we doorpakken met nieuwe wetgeving, anticiperen op nieuwe ontwikkelingen, en stap voor stap de wetgeving in de pas laten blijven lopen met een dynamische energietransitie!

Medy van der Laan
Voorzitter Energie-Nederland


U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten