Wind meets Industry legt het ontbrekende puzzelstukje

Persbericht

Met de lancering van de coalitie Wind Meets Industry, met bijbehorende actieagenda, wordt op woensdagmiddag 1 juli een grote stap gezet om de duurzame energievoorziening te versnellen. Steunend op een brede achterban presenteert een coalitie van Energie-Nederland, NWEA, VEMW en de Topsector Energie vandaag een actieagenda om de industriële vraag naar groene energie te koppelen aan het grootschalig aanbod van wind op zee. Door niet op elkaar te wachten maar de handen actief ineen te slaan, leggen de partijen het missende puzzelstukje uit het Klimaatakkoord: de verbinding tussen de vraag- en aanbodzijde van duurzame energie.

Nederland heeft een uitstekende uitgangspositie om internationaal koploper te worden met de productie van windenergie, door uitstekende mogelijkheden voor wind op zee, de sterke energie-intensieve clusters en de al aanwezige energie-infrastructuur. Zonder wind op zee is duurzame elektrificatie van de industrie niet mogelijk. De zekerheden die nodig zijn voor succesvolle duurzame exploitatie op lange termijn, vragen om slimme samenwerking op korte termijn. De kracht van de samenwerking zit in het met open vizier kijken naar elkaars business cases, techniek en manier van werken. Zo heeft de windsector veel kennis over de werking en de waarde van de flexibiliteit. Deze kennis kan de industrie weer helpen bij de ingewikkelde afwegingen om te investeren in het flexibiliseren van productieprocessen.

Hoofdpunten Actieplan
Partijen ervaren nu allerlei drempels en barrières waardoor de verduurzaming van de industrie niet goed van start kan. Er is een kip-ei-discussie ontstaan die een verdere kruisbestuiving in de weg staat. De coalitie focust op het wegnemen van deze belemmeringen. Het actieplan identificeert daartoe de belangrijke vraagstukken, formuleert concrete acties en randvoorwaarden, inclusief die op het terrein van overheid of netbeheerders. De hoofdpunten die de coalitie in haar actieplan benoemd zijn:

  1. De tijdige beschikbaarheid van elektriciteitsinfrastructuur. De coalitie maakt gezamenlijk plannen voor vraag en aanbod en onderzoekt hoe zij bij kan dragen aan het sneller aanleggen van infrastructuur op land en zee. Zo staan ze samen sterker in gesprek met de netbeheerders en overheid.
  2. De coalitie gaat voorstellen doen voor een pad waarbij investeringen op elkaar worden afgestemd en zet in op het opstellen van een langjarige elektrificatie-agenda met de overheid.
  3. De coalitie gaat kennissessies tussen de sectoren organiseren. Zo kunnen de sectoren samen innoveren en financiering zoeken.
  4. De coalitie onderzoekt hoe het energiesysteem flexibeler kan worden door betere afstemming van vraag en aanbod, zowel op de korte als de lange termijn. Ook zullen zij aanbevelingen doen over regelgeving en stimulerend overheidsbeleid.

Gezamenlijk pad met zekerheid voor alle betrokkenen
Het actieplan geeft zekerheid over de onderdelen van de businesscase die voor partijen alleen minder goed te beïnvloeden zijn.

  • De windenergiesector krijgt meer zekerheid over de groei van de vraag naar duurzame elektriciteit en groene waterstof. Dit geeft meer zekerheid over inkomsten en verlaagt financieringsrisico’s en daarmee de kosten van wind op zee. Daarnaast zorgt groei van de sector voor schaalvoordelen en nog lagere kosten.
  • De energie-intensieve industrie krijgt beter inzicht in de kosten van elektrificatie. Het verbinden van vraag en aanbodontwikkeling geeft duidelijkheid of, wanneer en in welke vorm hernieuwbare elektriciteit beschikbaar komt en wat de kosten daarvan zullen zijn. Dit geeft meer zekerheid over de kosten van de businesscase voor elektrificatie en biedt perspectief voor opschaling van elektrische processen en daardoor kostenverlaging.
  • Daarnaast biedt zekerheid over de groei van vraag en aanbod de netbeheerder zekerheid over welke investeringen hij in het transportnet moet doen. Als laatste zorgt zekerheid over de vraag en aanbodkoppeling voor lagere kosten voor de maatschappij en versneld realiseren van klimaatdoelen.
  • Als de overheid de noodzakelijke wet- en regelgeving en stimuleringen waarborgt kunnen beide sectoren staan voor hun verantwoordelijkheid om de doelen zoals afgesproken in het Klimaatakkoord te behalen.

Over de coalitie 
Wind meets Industry legt de verbinding tussen de toekomstige uitrol van wind op zee en van grootschalige elektrificatie in de industrie. Daarom is er veel aandacht voor het delen van kennis en ervaring tussen de sectoren. Zo wordt beter inzichtelijk welke drempels overwonnen moeten worden. Bij de ontwikkeling van het actieplan is input gevraagd van bedrijven en andere brancheverenigingen uit de energiesector en industrie. De coalitie is opgericht door Energie-Nederland, NWEA, VEMW en de Topsector Energie.

Meer weten?
https://www.energie-nederland.nl/windmeetsindustry/
www.windmeetsindustry.nl

Transitie krijgt nieuwe energie met de inzet van jong talent

3 juni 2021
De energietransitie draait om de toekomst! Veel van de huidige energieprofessionals zullen de afronding van de transitie echter niet gaan meemaken in hun werkende leven. De toekomstige generatie op de arbeidsmarkt wel. In Nederland zijn diverse initiatieven gestart om die nieuwe groep van jong talent in de energietransitie in te zetten. Energie-Nederland sprak met 2 initiatiefnemers, Albert Bloem van Talent voor Transitie en Jacob Froling van het Nationaal Energietraneeship.
Lees verder

Medy van der Laan te gast bij Leaders in Wonen.

19 mei 2021
Begin deze maand was Medy van der Laan te gast bij Leaders in Wonen. Deze podcast serie gaat over leiders in de woningmarkt. Medy ging met Leaders in Wonen in gesprek over de vraagstukken rondom verduurzaming die spelen binnen de
Lees verder

Rubriek verkiezingen: 4 vragen over energie aan politieke partijen. Deze keer aan… Henri Bontenbal (CDA)

11 maart 2021
De Tweede Kamer verkiezingen komen steeds dichterbij. Een belangrijk moment voor de energietransitie. Het nieuwe kabinet zal namelijk voor de komende jaren de koers gaan bepalen voor de verdere verduurzaming van het energiesysteem. Belangrijk om goed geïnformeerd naar de stembus
Lees verder

Rubriek verkiezingen: 4 vragen over energie aan politieke partijen. Deze keer aan… Joris Thijssen (PvdA)

9 maart 2021
De Tweede Kamer verkiezingen komen steeds dichterbij. Een belangrijk moment voor de energietransitie. Het nieuwe kabinet zal namelijk voor de komende jaren de koers gaan bepalen voor de verdere verduurzaming van het energiesysteem. Belangrijk om goed geïnformeerd naar de stembus
Lees verder

Rubriek verkiezingen: 4 vragen over energie aan politieke partijen. Deze keer aan… Mark Harbers (VVD)

4 maart 2021
De Tweede Kamer verkiezingen komen steeds dichterbij. Een belangrijk moment voor de energietransitie. Het nieuwe kabinet zal namelijk voor de komende jaren de koers gaan bepalen voor de verdere verduurzaming van het energiesysteem. Belangrijk om goed geïnformeerd naar de stembus
Lees verder

5 Vragen aan Niels Redeker over ‘Bestemming Parijs, wegwijzer voor klimaatkeuzes’

17 februari 2021
Een nieuw kabinet moet besluiten nemen hoe Nederland het door de EU aangescherpte klimaatdoel, van 49 naar 55 procent CO2 reductie in 2030 gaat bereiken. In het rapport ‘Bestemming Parijs: wegwijzer voor klimaatkeuzes’ presenteert een ambtelijke studiegroep de mogelijkheden om de klimaatdoelen te halen. Energie-Nederland ging in gesprek met Niels Redeker, plaatsvervangend directeur Klimaat bij het Ministerie van Economische Zaken & Klimaat over de inhoud van het rapport.
Lees verder

In gesprek met ACM over de aangescherpte Gedragscode Consument en Energieleverancier

12 januari 2021
De energiesector wil de kwaliteit van de verschillende wervingskanalen en de tevredenheid van consumenten bij een overstap van leverancier verhogen. Een van de initiatieven die zij genomen heeft is de aanscherping van de Gedragscode Consument en Energieleverancier, waarin de gedragsregels voor de werving van consumenten voor energiecontracten staan. Per 1 januari is de aangescherpte gedragscode van kracht. Naar aanleiding daarvan ging Energie-Nederland in gesprek met Lars van de Braak, Teammanager Directie Consumenten bij de ACM, over de visie van de ACM op werving en de waarde van de gedragscode.
Lees verder

Kernenergie meenemen in afweging toekomstige betaalbaarheid energiemix

1 december 2020
Kernenergie staat weer nadrukkelijk op de kaart. De Tweede Kamer wil weten onder welke voorwaarden marktpartijen bereid zijn te investeren in kerncentrales en welke ondersteuning van de overheid daarvoor nodig is. Op 2 december houdt zij daarom een rondetafelgesprek over de rol van kernenergie in de energiemix van de toekomst.
Lees verder

De koperen plaat is heel veel waard

23 november 2020
Dat elektriciteit een onmisbare basisbehoefte is in de maatschappij, blijkt altijd weer uit de paniek bij de uitval ervan.Een sterk net heeft dus grote maatschappelijke baten. Daarom is misschien wel het grootste probleem in de huidige discussie rondom transportproblemen in het net is dat we deze maatschappelijke baten uit het oog verliezen en het alleen maar hebben over de kosten van het net. Maar de koperen plaat heeft wel heel veel waarde!
Lees verder

3 Vragen aan Marthijn Junggeburth, duurzaamheidsmanager bij Bavaria

10 november 2020
Gaat ijzerpoeder de industrie helpen verder te verduurzamen? Bavaria ziet er kansen in en start deze maand een experiment om ijzerpoeder in te zetten in hun brouwproces. Energie-Nederland stelde duurzaamheidsmanager Marthijn Junggeburth 3 vragen.
Lees verder

Noodzakelijke duidelijkheid voor de markt in Wiebes’ reactie op initiatiefnota Sienot

5 november 2020
Energie-Nederland is blij met de duidelijkheid die minister Wiebes geeft in reactie op de initiatiefnota “De ruggengraat voor goedkope en schone stroom, het elektriciteitsnet van de toekomst”. Zo bevestigt hij het principe dat het niet uit moet maken waar je fysiek aansluit en hoe je een aansluiting gebruikt. Dat vindt Energie-Nederland belangrijk omdat daardoor iedereen gelijke toegang tot het elektriciteitssysteem krijgt.
Lees verder