Één Nederlandse biedzone houdt elektriciteitsmarkt stabiel en investeringen aantrekkelijk

Energie-Nederland benadrukt dat het behoud van de huidige Nederlandse biedzone belangrijk is voor een goed functionerende elektriciteitsmarkt en de voortgang van de energietransitie en waarschuwt dat opsplitsing leidt tot hogere kosten, grotere risico’s en verminderde investeringszekerheid. Dat laat de branchevereniging weten naar aanleiding van het onlangs gepubliceerde advies van het Europese samenwerkingsverband van hoogspanningsnetbeheerders (ENTSO-E). Daarin staat dat het invoeren van meerdere biedzones in Nederland onwenselijk is. Energie-Nederland is het hiermee eens. Aanleiding voor de biedzone review was een analyse van structurele netcongestie in meerdere Europese biedzones.  

Biedzones 
Biedzones zijn geografische gebieden binnen de Europese elektriciteitsmarkt waarin één marktprijs voor elektriciteit geldt, gebaseerd op aanbod en vraag binnen die zone. De indeling van biedzones is bedoeld om de markt efficiënt te laten werken. Als bepaalde delen van het net overbelast raken vanwege netcongestie kan dat aanleiding zijn om de indeling van biedzones aan te passen. ENTSO-E onderstreept in haar biedzonereview het belang van een zorgvuldige afweging bij het opnieuw indelen van biedzones en stelt dat het opdelen van de Nederlandse biedzone negatieve effecten kan hebben. Ook Energie-Nederland bepleit het behoud van één Nederlandse biedzone en heeft daarvoor drie argumenten. 

  1. Minder marktliquiditeit 
    Als de biedzone wordt opgesplitst, zal de handel op de termijn- en intradaymarkten afnemen. Dit komt doordat kleinere biedzones minder marktpartijen en minder handelsvolumes hebben. Een lagere handelsactiviteit betekent dat het voor bedrijven duurder wordt om risico’s af te dekken, omdat er minder concurrentie is en de prijzen minder stabiel zijn. Dit zal elektriciteit voor huishoudens en bedrijven duurder maken. 
  1. Hogere onbalansrisico’s 
    Kleinere biedzones zorgen er bovendien voor dat de onbalansprijzen – de prijs die leveranciers betalen wanneer vraag en aanbod van elektriciteit niet in balans zijn – onvoorspelbaarder worden. Dit leidt tot hogere risico’s en kosten, vooral voor producenten van hernieuwbare elektriciteit, omdat hun energieproductie vaak moeilijker te plannen is. 
  1. Negatieve impact op investeringszekerheid 
    Omdat het bij een opsplitsing van de Nederlandse biedzone moeilijker wordt om te voorspellen of investeringen in hernieuwbare energie rendabel zullen zijn, kan een opsplitsing ervoor zorgen dat investeerders minder bereid zijn te investeren in hernieuwbare energie. Dit vertraagt de energietransitie.
     

Alternatieven 
In plaats van de Nederlandse biedzone op te splitsen, pleit Energie-Nederland voor alternatieve oplossingen voor netcongestie zoals versnelde netverzwaring en het benutten van flexibiliteit door congestiemanagement. Door vast te houden aan een geïntegreerde markt en te investeren in een robuust energiesysteem, bouwen we aan een toekomstbestendige energievoorziening die betaalbaar, betrouwbaar en duurzaam is. 

Gerelateerd nieuws