Duurzaam energiesysteem
Energiemarkt
Eindverbruikers
Regulering
Regelgeving is een belangrijk instrument van overheden en toezichthouder om de transitie te bevorderen naar een duurzamer energiesysteem. Dat systeem moet voldoen aan de behoeften van de samenleving, zoals efficiëntie, veiligheid, milieubescherming, eerlijke concurrentie op de energiemarkten en de reductie van de uitstoot van broeikasgassen.
Om deze behoeften te vervullen, kan regulering in de energiesector vele vormen aannemen. Denk aan het stellen van normen voor veiligheid en milieubescherming, het vaststellen van tarieven en prijzen voor energie, of het verlenen van vergunningen voor energiebedrijven.
Het kan ook een middel zijn om innovatie en investeringen in de energiesector te bevorderen. Belastingkredieten en subsidies kunnen bedrijven en huishoudens bijvoorbeeld stimuleren om nieuwe technologieën te ontwikkelen en om te investeren in hernieuwbare energiebronnen of energiebesparende maatregelen.
De doelstellingen van energiebeleid kunnen per land variëren. Sommige landen geven bijvoorbeeld prioriteit aan de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen en de overgang naar hernieuwbare energiebronnen. Andere landen geven juist prioriteit aan energiezekerheid en betaalbaarheid.
In Nederland is de Autoriteit Consumenten en Markt (ACM) verantwoordelijk voor het reguleren en toezicht houden op de markt. Tot haar taken behoren het waarborgen van concurrentie, het beschermen van consumentenbelangen en het reguleren van netbeheerders. Netbeheerders worden als natuurlijke monopolist op verschillende manieren gereguleerd. De ACM stelt nettarieven vast zodat netbeheerders in staat zijn om efficiënte kosten te dekken en een prikkel hebben om efficiënt te opereren. Netcodes leggen vast welke rechten en plichten netbeheerders en netgebruikers ten opzichte van elkaar hebben.
Collectieve warmte voor verwarmen van huizen en gebouwen
Energie-Nederland is voorstander van stevige regulering van collectieve warmtesystemen omdat deze een monopoliepositie hebben. Vóór aansluiting geldt echter dat er concurrentie is tussen technieken en warmtebedrijven. Die concurrentie draagt bij aan kosteneffectieve, duurzame(re) en innovatieve warmte-oplossingen.
De regulering voor de warmtesector dient de balans te vinden tussen de grote groei-ambities en het beschermen van de klanten. Energie-Nederland is voorstander van het introduceren van een kostprijs-plus systematiek en steunt afscheid nemen van het Niet-Meer-Dan-Anders tarief.
Verder moet de tariefregulering voldoende ruimte bieden om een gezond rendement te behalen. Dan komen ook nieuwe investeringen van de grond. Het rendement moet wel redelijk zijn, om klanten te beschermen tegen te hoge tarieven. Energie-Nederland pleit voor een rendementsregulering over een langere periode zodat een bedrijf gemiddeld over die periode een gemaximeerd redelijk rendement kan behalen en voldoende ruimte heeft om tegenvallers op te vangen.
Regelgeving moet concurrentie niet beperken en innovatie niet belemmeren. Regelgeving moet het evenwicht zoeken tussen bevordering van het algemeen belang en het mogelijk maken van marktflexibiliteit en innovatie.