Het kabinet moet snel werk maken van de leveringszekerheid van elektriciteit. Energie-Nederland is blij dat er eindelijk stappen worden gezet in de richting van een capaciteitsmarkt. Daar dringt de brancheorganisatie al langer op aan. Tegelijkertijd waarschuwt voorzitter Cora van Nieuwenhuizen dat het tempo van de uitvoering omhoog moet. “Uit de vandaag gepubliceerde Monitor Leveringszekerheid 2025 van TenneT blijkt dat de betrouwbaarheid van onze stroomvoorziening vanaf 2030 onder druk komt te staan. Om voor die tijd een capaciteitsmarkt op te zetten is het alle hens aan dek.”
Voor ingespannen
“Wij zijn blij dat het kabinet beweging laat zien richting een capaciteitsmechanisme, daar hebben wij ons de afgelopen tijd voor ingespannen. Dit is een belangrijke stap vooruit, maar er ligt nog geen concreet besluit over de te nemen stappen. Alleen onderzoek doen en pas in 2026 knopen doorhakken is te laat. Zonder snelle actie dreigen stroomtekorten met grote gevolgen voor huishoudens en economie,” aldus Van Nieuwenhuizen.
Capaciteitsmechanismen
Regelbare elektriciteitsproductie is hard nodig, zeker als er langere tijd weinig wind en zon is. Een capaciteitsmarkt is een systeem dat ervoor zorgt dat er altijd voldoende productiecapaciteit beschikbaar is om aan de elektriciteitsvraag te voldoen. Het houdt het systeem stabiel, voorkomt hoge prijspieken en maakt verdere elektrificatie mogelijk. TenneT roept op om vaart te maken met het onderzoek naar deze capaciteitsmechanismen. In een systeem dat steeds afhankelijker wordt van het weer is zo’n back-up onmisbaar.
Situatie mogelijk ernstiger
De situatie is mogelijk zelfs ernstiger dan de monitor van TenneT laat zien. In de rapportage van de Europese samenwerkingsorganisatie van netbeheerders van 28 april wordt gewaarschuwd voor onderbrekingen van de Nederlandse stroomvoorziening vanaf 2028. “We moeten nu handelen,” zegt Van Nieuwenhuizen. “Het duurt jaren om een capaciteitsmechanisme in te voeren. België besloot daar in 2019 al toe, en pas eind dit jaar leverde dat resultaat op.”
Heldere keuzes en investeringszekerheid
De energietransitie vraagt om meer dan alleen goedkope elektriciteit. Marktpartijen moeten investeringszekerheid krijgen. Een goed vormgegeven capaciteitsmechanisme, zoals bijvoorbeeld in België, kan dat bieden. Energie-Nederland roept het ministerie op om het onderzoek snel af te ronden én spoedig besluiten te nemen.