Met het aannemen van de Wet collectieve warmte (Wcw) in de Tweede Kamer zet Nederland een belangrijke stap in de warmtetransitie. “Na jaren van onzekerheid ligt er nu een fundament voor duurzame, collectieve warmte,” aldus voorzitter Cora van Nieuwenhuizen.
Realisatiekracht moet fors omhoog
De wet geeft gemeenten de regie en biedt regels voor het borgen van de publieke belangen betaalbaarheid, duurzaamheid en leveringszekerheid. Het feit dat er nu een wet ligt, is volgens Energie-Nederland cruciaal om het vertrouwen in de warmtetransitie te herstellen en om tempo te gaan maken. Tegelijkertijd benadrukt de branchevereniging dat de realisatiekracht snel omhoog moet om de ambities voor de verduurzaming in de gebouwde omgeving te kunnen waarmaken.
Kansrijke basis, maar werk aan de winkel
Hoewel niet alle zorgen over de snelle verduurzaming van de gebouwde omgeving zijn weggenomen, vindt Energie-Nederland het goed dat er duidelijkheid is. De branchevereniging blijft zich inzetten voor werkbare regels die bijdragen aan een haalbare en betaalbare warmtetransitie.
Pragmatische vervolgstappen
Energie-Nederland roept op tot snelle, pragmatische vervolgstappen. Denk aan een versnelde invoering van kosten gebaseerde tarieven en ruimte voor innovatieve, kleinere warmtenetten. Van Nieuwenhuizen: “De wet legt een solide basis, maar vraagt om zorgvuldige uitvoering. Energie-Nederland roept de Eerste Kamer op de wet nu ook zo spoedig mogelijk te behandelen, zodat de wet echt van start kan gaan.”