“Hoe meer je weet, hoe wonderlijker het wordt dat het elektriciteitsnet altijd werkt” 

Daan van Zonneveld (26) studeerde af bij Energie-Nederland op een vraagstuk dat op het eerste gezicht behoorlijk technisch klinkt. Maar zijn onderzoek raakt aan iets heel tastbaars. ‘Hoe zorgen we er in Europa voor dat de elektriciteit uit het stopcontact blijft komen, ook als alle landen verschillende keuzes maken?’  

Wat heb je precies onderzocht, Daan? 
“Ik heb gekeken naar verschillende typen capaciteitsmechanismen. Dat is een systeem waarbij energieproducenten gecompenseerd worden om ervoor te zorgen dat er altijd voldoende productiecapaciteit voor elektriciteit beschikbaar is, ook op bewolkte dagen met nauwelijks wind. Op zulke momenten moet er bijvoorbeeld een gascentrale aan. Een capaciteitsmechanisme zorgt ervoor dat het elektriciteitssysteem betrouwbaar en dat de prijs voor elektriciteit betaalbaar blijft. Mijn vraag was: als elk Europees land dat op een andere manier aanpakt, óf het niet doet, wat betekent dat dan voor de buren?” 

En wat blijkt? 
“De verschillen tussen landen hebben veel invloed. Als Nederland géén capaciteitsmechanisme heeft, maar buurlanden wel, dan verplaatst capaciteit zich naar die landen. Dat maakt Nederland afhankelijker van import. Dat is niet per se verkeerd, zolang het werkt. Maar we lopen dan wel een risico. Zeker als op meerdere plekken tegelijk de vraag piekt. Dan kan het, in een zeer uitzonderlijke situatie, gebeuren dat Nederland achter het net vist, terwijl omringende landen wél hebben betaald om capaciteit beschikbaar te houden.” 

Waarom vond je dit onderwerp interessant? 
“Omdat het raakt aan zowel economie als aan de techniek, precies waar mijn interesse ligt. Tijdens mijn master Sustainable Energy Technology aan de TU Delft vond ik de energiemarkt al fascinerend. En dit onderwerp is zó actueel. Steeds meer landen hebbeb capaciteitsmechanismen. Nederland denkt daar nu ook over na.. Maar de discussie gaat vaak over kosten, terwijl ik mij afvroeg: wat zijn de bredere gevolgen?” 

Hoe kwam je terecht bij Energie-Nederland? 
“Via een professor kreeg ik een oproep doorgestuurd voor een afstudeerstage rond het thema ‘Toekomstbestendig energiemarktmodel’. Dat sloot perfect aan op wat ik wilde doen. Wat ik tof vond aan Energie-Nederland is dat er niet alleen veel kennis zit, maar ook veel ruimte is om samen te denken. De onderzoeksvraag is in overleg tot stand gekomen. Dat maakte het echt een coproductie.” 

Hoe was de begeleiding? 
“Prettig, inhoudelijk sterk én toegankelijk. Mijn begeleider Rik van der Vossen bij Energie-Nederland was een hele fijne sparringpartner. In het begin wist hij nog veel meer dan ik over het onderwerp, dat gaf me een vliegende start. Later was het ook gewoon fijn om met iemand te kunnen klankborden die weet hoe de sector werkt.” 

En los van je scriptie, wat heb je verder geleerd? 
“Meer dan ik van tevoren had gedacht. Je zit bij Energie-Nederland echt op een knooppunt: je hoort wat er speelt bij netbeheerders, energieleveranciers, beleidsmakers. Tijdens de lunch komen er allerlei onderwerpen langs, denk aan cybersecurity, gas, netcongestie, de energiemarkt, en iedereen weet er veel van. Dat brede perspectief heeft me veel gebracht.” 

Wat is je grootste inzicht van de afgelopen maanden? 
“Dat het eigenlijk een wonder is dat het elektriciteitsnet altijd werkt. Hoe dieper je erin duikt, hoe complexer het blijkt. Vraag en aanbod moeten op elk moment perfect in balans zijn. Je kunt energie niet zomaar opslaan – het moet precies op het juiste moment opgewekt én gebruikt worden. Dat vraagt om precisie op de milliseconde. En er zit een heel web van markten, regels en technologieën achter om dat voor elkaar te krijgen. Dat beseffen we te weinig.” 

Wat hoop je na je reis te gaan doen? 
“Ik ga eerst acht weken backpacken in Indonesië, maar daarna wil ik graag verder in de energiesector. Wat mij boeit is hoe je vraag en aanbod zo efficiënt mogelijk op elkaar afstemt. Of dat nou via marktmodellen is, technologie of slimme software. Ik zou het interessant vinden om te werken bij een energieleverancier, netbeheerder of misschien wel een startup die zich bezighoudt met innovaties in de energiemarkt.” 

Tot slot, hoe kijk je terug op je tijd bij Energie-Nederland? 
“Met heel veel plezier. Het was inhoudelijk uitdagend, maar ook persoonlijk heel leuk. Iedereen staat open voor je ideeën en vragen, je wordt serieus genomen. En ik ben niet alleen afgestudeerd met een 8,5, maar ook met een veel beter begrip van hoe ons energiesysteem werkt en wat er allemaal voor nodig is om dat draaiende te houden.” 
 
Ook stage lopen bij Energie-Nederland? 
Ben jij na het lezen van dit interview met Daan van Zonneveld ook geïnteresseerd in een stage bij Energie-Nederland? Stuur dan een e-mail met jouw cv en motivatie naar [email protected]
 

Gerelateerd nieuws