Energie-Nederland vindt het begrijpelijk dat de invoering van het nieuwe systeem voor elektriciteitshandel in de day-ahead markt met kwartierprijzen in plaats van uurprijzen is uitgesteld. Het is belangrijk dat de verantwoordelijke stuurgroep kiest voor zekerheid boven snelheid. Als het nieuw geïntroduceerde systeem niet goed werkt of moet worden teruggedraaid, zal dat grote problemen veroorzaken. De invoering was oorspronkelijk gepland voor 11 juni, maar enkele betrokken partijen trokken aan de bel vanwege twijfels over de technische gereedheid van het systeem.
Marktontwerp
In het nieuwe systeem wordt de prijs van elektriciteit op de elektriciteitsmarkt niet langer per uur, maar per vijftien minuten bepaald. De zogenaamde market time unit of MTU wordt dus verkort. De overstap naar dit nieuwe marktontwerp is een belangrijke stap richting een efficiënter werkende elektriciteitsmarkt. Deze nieuwe prijsvorming sluit beter aan op het steeds flexibelere stroomverbruik en de wisselende energieopbrengst van zon en wind.
Voorbereid
Veel bedrijven die actief zijn op de elektriciteitsmarkt hadden zich al voorbereid op de geplande invoering op 11 juni. Door het uitstel moeten zij hun plannen nu aanpassen. Energie-Nederland vindt het toch goed dat er extra tijd wordt genomen om de invoering zorgvuldig af te ronden, maar benadrukt ook dat het belangrijk is dat de nieuwe datum van 30 september wél wordt gehaald. Als de invoering steeds opnieuw wordt uitgesteld, ontstaat er blijvende onzekerheid voor marktpartijen en dat is schadelijk voor het vertrouwen in het systeem.
Begrip
Om de nieuwe streefdatum te halen heeft de verantwoordelijke stuurgroep, de Market Coupling Steering Committee (MCSC), besloten verdere tests door te voeren tot het nieuwe systeem stabiel draait. Energie-Nederland steunt dit. De markt moet volledig functioneel zijn op het moment van invoering van het nieuwe systeem.
Transparantie en communicatie
Een duidelijke en realistische routekaart richting de nieuwe livegangdatum van 30 september is wat Energie-Nederland betreft nu essentieel. Met heldere afspraken, duidelijke communicatie en transparantie vanuit de MCSC kan de verdere integratie van de Europese elektriciteitsmarkt slagen.