ACM: kosten voor teruglevering zonnepanelen zijn redelijk  

Energie-Nederland onderschrijft de duidelijke conclusies uit het onderzoek van ACM: energieleveranciers berekenen geen onredelijke tarieven voor klanten met zonnepanelen.  Ook leidt het niet tot extra winstmarges. Consumenten zónder zonnepanelen betalen tenslotte niet langer mee aan deze kosten en betalen een lagere prijs per kWh dan ze anders zouden hebben gedaan. Dit concludeert de toezichthouder.   

Uit het onderzoek blijkt ook dat de meerkosten op jaarbasis voor consumenten met een klein aantal zonnepanelen laag zijn. Bij grote aantallen, zoals bij bedrijven vaak het geval is, lopen de kosten op. Met name consumenten krijgen bij een gerichte doorberekening van de meerkosten een prikkel om elektriciteit direct zelf te verbruiken en te investeren in opslagcapaciteit, aldus ACM. 

Voorzitter Cora van Nieuwenhuizen: “Zonnepanelen aanschaffen loont nog steeds en daarom zal het aantal panelen toenemen. Het is altijd verstandig om je te laten informeren wat in jouw situatie het beste aanbod is. Er zijn voldoende mogelijkheden om aanbiedingen te vergelijken, waaronder prijsvergelijkingssites die rekening houden met zonnepanelen”.  

Energie-Nederland is van mening dat de salderingsregeling onhoudbaar is. Voor specifieke huishoudens kan naar alternatieve ondersteuning worden gekeken, zoals een aanschafsubsidie, zodat er draagvlak blijft voor de energietransitie en het voor iedereen aantrekkelijk is om mee te doen.    

  

Gerelateerd nieuws