Energie-Nederland verwelkomt definitief prijsplafond

Vandaag heeft het kabinet bekendgemaakt hoe het prijsplafond voor een basisverbruik per 1 januari 2023 ingevuld gaat worden. Energie-Nederland is blij met dit besluit; het is hard nodig om huishoudens en andere kleinverbruikers te beschermen tegen de hoge energieprijzen.

“We hebben hard toegewerkt naar dit moment. Het is belangrijk dat we huishoudens en andere kleinverbruikers nu duidelijkheid kunnen geven over wat het prijsplafond betekent voor hun portemonnee. De leveranciers kunnen nu aan de slag zodat de effecten van het prijsplafond rechtstreeks bij de huishoudens en andere kleinverbruikers terecht komen”, Cora van Nieuwenhuizen, Voorzitter Energie-Nederland.

Invulling prijsplafond

Het Kabinet maakt bekend dat vanaf januari voor gas een maximumprijs van €1,45 per m3 (tot maximaal 1.200 m3 per jaar) en voor elektriciteit €0,40 per kWh (tot maximaal 2.900 kWh per jaar) geldt. Bij verbruik boven het plafond betalen huishoudens en andere kleinverbruikers (zzp’ers, kleine mkb’ers, verenigingen, enz.) de met de leverancier overeengekomen contractprijs, die verschilt per leverancier en per contract. De ontwikkelingen op de groothandelsmarkt zorgen ervoor dat de contractprijzen ook de komende tijd met regelmaat zullen moeten worden aangepast. ACM blijft de contractprijzen toetsen op redelijkheid.

Het volume voor basisverbruik van elektriciteit is naar boven bijgesteld ten opzichte van de eerdere plannen, hierdoor profiteren ook kleinverbruikers die van het gas af zijn of elektrisch rijden van het prijsplafond. Het prijsplafond gaat ook gelden voor een groot deel van de kleinverbruikers die warmte gebruiken. Het prijsplafond en bijbehorend volume wordt daar nog voor vastgesteld door de ACM.

In november en december dit jaar ontvangen kleinverbruikers via de energieleveranciers een tijdelijke tegemoetkoming van €190 per maand als korting op de energierekening.

Betrokkenheid sector

Energie-Nederland, dat meer dan 90% van de energiebedrijven vertegenwoordigt, heeft de afgelopen periode intensief en constructief overleg gevoerd met de betrokken ministeries. Om ervoor te zorgen dat energieleveranciers hun systemen tijdig kunnen aanpassen is verdere uitwerking nodig. We zijn hierover met de betrokken ministeries in gesprek.

Daarnaast nemen energieleveranciers natuurlijk ook hun maatschappelijke verantwoordelijkheid, om kleinverbruikers te helpen met het betalen van de energierekening. Zo helpen energieleveranciers hun klanten met tips om energie te besparen, heeft een aantal leveranciers in maart dit jaar een actieplan tegen energiearmoede ontwikkeld en werkt de sector al jaren nauw samen met schuldhulpverleners. Ook heeft Energie-Nederland dit voorjaar het convenant met de NVVK vernieuwd, waardoor maatwerk in hulpregelingen beter mogelijk is.

Energie-intensief MKB

De hoge energieprijzen hebben ook grote gevolgen voor het energie-intensieve MKB. Energie-Nederland onderschrijft het belang ervan dat de betrokken ministeries samen met RVO en overige betrokken partijen aan de uitwerking van een regeling voor dit deel van het MKB werken.

Gerelateerd nieuws