Energieleveranciers maken €20 miljoen vrij voor voortzetting Noodfonds

Een aantal energieleveranciers maken € 20 miljoen vrij met als doel om het eerder dit jaar ingestelde Noodfonds voort te zetten. Huishoudens met een hoog energieverbruik en een laag inkomen kunnen ook volgend jaar hier tijdelijk een beroep op doen. Het dempende effect van het prijsplafond dat op 1 januari 2024 eindigt, is dan immers voorbij.

Dit laat Energie-Nederland weten, de branchevereniging van energiebedrijven. De bedrijven Budget Energie, Eneco, Engie, Essent, Innova Energie, Greenchoice en Vattenfall hebben de bijdrage toegezegd; mogelijk volgen nog andere energieleveranciers. Energie-Nederland heeft eerder dit jaar aangegeven dat gerichte ondersteuning nodig is en zijn wederom bereid hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen. De branchevereniging hoopt dat het kabinet op Prinsjesdag bekend maakt dat het Noodfonds ook op een rijksbijdrage kan rekenen.

Voorzitter Cora van Nieuwenhuizen: “Onze leden ervaren dagelijks de zorgen bij een groot aantal klanten als het gaat om het kunnen betalen van de energierekening, zeker met de winter in aantocht. De energieprijzen zullen, zo is de verwachting, niet op het niveau van voor de crisis terugkomen en daarom is gerichte ondersteuning van de meest kwetsbare huishoudens in deze situatie hard nodig”.   

Het Noodfonds was eerder dit jaar geslaagd: ruim 45.000 huishoudens zijn al geholpen en ongeveer € 41 miljoen is inmiddels uitgekeerd. De bijdrage van € 20 miljoen euro voor 2024 is eenmalig want bestaanszekerheid is in eerste instantie een verantwoordelijkheid van de rijksoverheid. De branchevereniging roept de politieke partijen die na de verkiezingen een regering vormen dan ook op om structurele en gerichte maatregelen te treffen. In ieder geval voor de periode die nodig is om woningen te verduurzamen. Isolatie bepaalt voor een belangrijk deel de hoogte van de maandelijkse energienota.

Gerelateerd nieuws