Europese oproep voor extra bescherming en hulp aan klanten deze winter
De Europese Commissie roept in een gezamenlijke verklaring met een groot aantal Europese brancheorganisaties – die de belangen van o.a. energieleveranciers vertegenwoordigen -, de Europese energietoezichthouders en de Europese consumentenorganisatie, de energieleveranciers op om klanten deze winter maximaal te helpen. Naast de vaak per land al geldende extra maatregelen, wordt specifiek opgeroepen om bescherming en hulp te bieden, zeker tot eind maart 2023.
Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne en de daaruit volgende sancties zijn de energieprijzen historisch hoog. Huishoudens die normaliter geen moeite hadden om de maandelijkse energierekening te betalen, staan nu vaak voor een uitdaging. Echter ook voor energieleveranciers zijn het bijzondere omstandigheden waardoor hulp aan klanten beperkt kan zijn om het in de problemen komen van leveranciers te voorkomen.
De ondertekenaars benoemen een viertal adviezen:
- Tref betalingsregelingen, met duidelijke spelregels en toelichting als dit nodig is. Het is belangrijk dat alle relevante organisaties, zoals sociale diensten, consumentenorganisaties en energieleveranciers, consumenten de nodige ondersteuning bieden.
- Voorkom zoveel mogelijk dat mensen van gas/elektriciteit afgesloten worden, zeker tot eind maart 23.
- Voorkom eenzijdige wijzigingen van vaste contracten die ongunstig zijn voor consumenten voordat ze aflopen. Zeker voor klanten waarvan mag worden aangenomen dat zij die moeite krijgen met het betalen van de energierekening.
- Voorzie de klant van heldere informatie.
Nederlandse energieleveranciers lopen voorop
Energie-Nederland constateert dat de energieleveranciers in samenwerking met de overheid al afspraken hebben gemaakt en maatregelen hebben getroffen, waarmee aan deze oproep invulling wordt gegeven. Zo kent Nederland de 190 euro regeling en het prijsplafond, de aangescherpte afsluitregeling, de uitwerking van een noodfonds en de intensivering van vroegsignalering van betalingsachterstanden en schuldhulpverlening met de gemeenten. De Nederlandse energieleveranciers en overheid lopen hiermee voorop in Europa.
Ondertekening
De verklaring is ondertekend door de Europese Commissie, BEUC (Bureau Européen des Unions de Consommateurs, de Europese koepelorganisatie van verbruikersorganisaties), de Council of European Energy Regulators (CEER, houdt toezicht op o.a. consumentenbescherming), Eurelectric (branchevereniging van de elektriciteitsindustrie), Eurogas (vertegenwoordigt de Europese gasgroothandels-, detailhandels- en distributiesectoren) en EU DSO Entity /E.DSO (de regionale netbeheerders).
De verklaring leest u hier
Het bericht van de Europese Commissie leest u hier

Energie-Nederland verwelkomt invoering prijsplafond per 1 januari 2023
9 december 2022
Inbreng Energie-Nederland voor waterstof & groen gas debat Tweede Kamer
8 december 2022
Geen onnodige eisen aan regelsnelheid opslag
6 december 2022
Reactie Energie-Nederland op aangekondigde maatregelen netcongestie Tennet /TK brief netcongestie 17 november 2022
17 november 2022
Inbreng Energie-Nederland hoorzitting en debat Tweede Kamer prijsplafond
10 november 2022
Blijf inzetten op uitrol congestiemanagement en invoeren verzwaren-tenzij tenders
9 november 2022
Reactie Energie-Nederland op de vijf belangrijkste maatregelen die de Europese Commissie voorstelt voor het herinrichten van de gasmarkt
8 november 2022
Energie-Nederland verwelkomt hulp aan klanten via prijsplafond
7 november 2022
Dag van het Klimaatakkoord & aanbieding routekaart waterstof
3 november 2022
KEV 2022; Een klein stapje de goede kant op, maar snel aanvullend beleid nodig om klimaatdoelen te behalen
3 november 2022
Energie-Nederland betreurt de uitspraak over Porthos
2 november 2022