Florence Forum vraagt terecht aandacht voor grensoverdrijdende handel in de intradaymarkt

Het Florence Forum is de plaats waar de regels voor de EU elektriciteitsmarkt worden besproken door de EU Commissie met alle relevante stakeholders. Energie-Nederland is via Eurelectric bij het forum betrokken. Vorige week vond op 9 en 10 mei het 37ste forum plaats.

Belangrijke conclusie van het Forum was dat het huidige marktontwerp goed werkt en dat interventies in de markt niet het juiste middel zijn om de transitie te versnellen.

De start van flow-based marktkoppeling voor de CORE regio werd verwelkomd. De CORE regio omvat de grenzen tussen de biedzones in 13 Europese landen. Het Forum benadrukte dat ook meer naar de intraday markt moet worden gekeken.

Energie-Nederland roept op om ook grensoverschrijdende handel in het laatste uur voor levering mogelijk te maken. Dat is nu nog niet mogelijk. Het laatste uur is belangrijk om de laatste afwijkingen in de prognoses in productie, bijvoorbeeld door verandering van de weersvoorspellingen, op een efficiënte manier op de markt te kunnen verhandelen.

Meer informatie over het 37e Florence Forum vind je hier.

Gerelateerd nieuws