Nederland ondertekent verklaring voor meer windparken op zee
Gisteren hebben Nederland, Denemarken, Duitsland en België tijdens de North Sea Summit in Esjberg, Denemarken een verklaring ondertekend voor de uitbereiding van offshore wind in de Noordzee. De landen hebben afgesproken om voor 2050 windparken met een totaal vermogen van minstens 150 GW in de Noordzee te bouwen, een vertienvoudiging van de bestaande capaciteit. Het is genoeg om ruim 200 miljoen Europese huishoudens van groene stroom te voorzien. In 2030 zal voor 65 GW aan windparken worden bijgebouwd. Eerder dit jaar heeft Nederland het eigen doel voor 2030 al verhoogd van 10,7 GW naar 21 GW. Het is nog onduidelijk of de Nederlandse doelstelling na het ondertekenen van de verklaring verder wordt verhoogd.
Energie-Nederland moedigt deze uitbereiding van de capaciteit windenergie op zee aan. De energie- en klimaatdoelen voor 2030 en daarna zijn ambitieus en om deze te halen zijn alle opties nodig. De leden van Energie-Nederland dragen actief bij aan het realiseren van de plannen; zo heeft een aantal recentelijk een bod gedaan in de tender voor Hollandse Kust (west). Het is wel noodzakelijk dat de overheid barrières wegneemt om de uitbereiding te kunnen realiseren. Zo is investeren in een groot windpark op zee alleen interessant als je weet dat er voldoende vraag is, daarover bestaat nu nog veel onzekerheid.
De North Sea Summit richt zich op de centrale rol die offshore wind zal spelen bij het uitfaseren van fossiele brandstoffen in de EU, en hoe de Noordzee daar voor Europa een rol in kan spelen. De urgentie hiervoor is alleen maar groter geworden door de oorlog met in Oekraïne Zo heeft de Europese Commissie gisteren plannen aangekondigd om de afbouw van fossiele brandstoffen te versnellen en de import-afhankelijkheid te verkleinen.

Inbreng Energie-Nederland hoorzitting en debat Tweede Kamer prijsplafond
9 november 2022
Blijf inzetten op uitrol congestiemanagement en invoeren verzwaren-tenzij tenders
9 november 2022
Reactie Energie-Nederland op de vijf belangrijkste maatregelen die de Europese Commissie voorstelt voor het herinrichten van de gasmarkt
8 november 2022
Energie-Nederland verwelkomt hulp aan klanten via prijsplafond
7 november 2022
Dag van het Klimaatakkoord & aanbieding routekaart waterstof
3 november 2022
KEV 2022; Een klein stapje de goede kant op, maar snel aanvullend beleid nodig om klimaatdoelen te behalen
3 november 2022
Energie-Nederland betreurt de uitspraak over Porthos
2 november 2022
Energie-Nederland is positief dat klanten minder snel kunnen worden afgesloten deze winter
25 oktober 2022
Verplicht publiek eigendom warmtenetten vertraagt warmtetransitie
20 oktober 2022
Reactie op voorstel Europese Commissie om in te grijpen in de gasmarkt
20 oktober 2022
Europese Commissie besluit in te grijpen in de elektriciteitsmarkt
30 september 2022