Optimisme op wereld-waterstofcongres in Nederland

Deze week vond het belangrijkste waterstof-event van het jaar plaats in Rotterdam: het World Hydrogen Congress. Meer dan 10.000 experts en beleidsmakers van over de hele wereld kwamen bij elkaar om kennis uit te wisselen. Energie-Nederland medewerkers Rick van Staveren en IJmert Muilwijk waren ook aanwezig om de laatste ontwikkelingen te volgen: “Het is mooi om te zien dat zoveel van onze leden zich inzetten om de waterstof-economie tot stand te laten komen! De ambities in Nederland en Europa zijn hoog, maar tempo en focus op de uitvoering zijn nodig om die ambities te kunnen realiseren: Tenders voor grootschalige waterstofproductie zijn snel nodig!”.

Een van de onderwerpen was het certificeren van hernieuwbare waterstof. De Nederlands RVO neemt hierin het voortouw. Van Australië tot Zuid-Afrika was er interesse aan welke voorwaarden waterstof moet voldoen om in Europa geleverd te mogen worden als “groene” waterstof.

Naast alle positieve ontwikkelen blijken in de wandelgangen op het congres ook volop zorgen te leven. Er moeten nog veel kip-ei volgordes doorbroken worden. Zo moeten ontwikkelaars een landelijk netwerk en toegang tot opslag hebben om fluctuerende productie toch stabiel aan de industrie te kunnen leveren. En dat netwerk moet nog ontwikkeld worden. Ook is in veel landen nog onduidelijkheid over subsidiering van de onrendabele top van duurzamere vormen van waterstof.

Gerelateerd nieuws