Reactie op miljoenennota 2025: goede basis voor verdere uitrol energietransitie

De focus in de miljoenennota op duurzaamheid, leveringszekerheid en betaalbaarheid van de energievoorziening bieden volgens Energie-Nederland een solide basis voor de verdere uitrol van de energietransitie. In dit kader vindt Energie-Nederland het goed dat netcongestie een prominente plek heeft op de politieke agenda. “De beperkingen van het elektriciteitsnet vormen momenteel een serieus obstakel voor de energietransitie en de economische groei” zegt Cora van Nieuwenhuizen, voorzitter van Energie-Nederland.  
 
Netcongestie 
“Wij zijn blij dat het kabinet in de miljoenennota benadrukt dat de overheid een sturende rol moet spelen bij het uitbreiden van de energie-infrastructuur, zodat de congestieproblematiek zo snel mogelijk wordt opgelost. Dit moet wat Energie-Nederland betreft nu de hoogste prioriteit krijgen” aldus Van Nieuwenhuizen. 

Betaalbaarheid 
Energie-Nederland vindt het positief dat er in de miljoenennota expliciete aandacht is voor de betaalbaarheid van de hoge nettarieven voor zowel bedrijven als consumenten. De brancheorganisatie ondersteunt het voornemen van dit kabinet om onderzoek te doen naar mogelijkheden om de hoge nettarieven te verlagen.  
 
Klimaatdoelen 
“Wij zien in de plannen van het kabinet een goede balans tussen duurzaamheid, leveringszekerheid en betaalbaarheid. Zonder leveringszekerheid en betaalbare energie komt het draagvlak voor de energietransitie snel onder druk te staan” zegt Van Nieuwenhuizen. “Wij zijn tevreden dat het kabinet in de miljoenennota benadrukt dat de klimaatdoelen leidend zijn en blijven. Deze duurzame ambities hebben niet alleen voordelen voor milieu en klimaat, maar bieden tevens economische kansen en helpen Nederland om minder afhankelijk te worden van buitenlandse energiebronnen.” 

Voorspelbare overheid 
Ook de aandacht voor vermindering van regeldruk juicht Energie-Nederland toe. De energiesector en het bedrijfsleven zijn gebaat bij duidelijk en consistent beleid om investeringen te kunnen plannen ten behoeve van de energietransitie. Energie-Nederland vindt het goed dat het kabinet nu de focus legt op de uitvoering van de plannen om de klimaatdoelen te bereiken. 
 
Concurrentiepositie 
Het kabinet wil dat Nederland weer gaat behoren tot de top vijf van landen met de beste concurrentiepositie. Om deze ambities te verwezenlijken is een Europees gelijk speelveld fundamenteel. Energie-Nederland verwacht dat het kabinet in haar beleidskeuzes oog blijft houden voor de concurrentiepositie van internationaal opererende energie-intensieve bedrijven. Energie-Nederland is verheugd te lezen dat het kabinet het vestigingsklimaat voor bedrijven aantrekkelijk wil houden. 
 
Salderen 
Net als het kabinet vindt ook Energie-Nederland dat de salderingsregeling niet meer past bij de huidige fase van de energietransitie. Het stimuleren van aanvullende verduurzamingsmaatregelen die het eigen gebruik van zelf opgewekte zonnestroom verhogen is wat Energie-Nederland betreft de beste manier om te bereiken dat het aantal zonnepanelen in Nederland blijft stijgen. Het onlangs uitgevoerde onderzoek van CE Delft en TNO laat zien dat een verhoging van dat percentage ‘eigen verbruik’ gunstig is voor het financieel rendement van zonnepanelen. “Als het eigen verbruik substantieel kan worden verhoogd, zijn de voordelen daarvan vergelijkbaar met de voordelen van het salderen,” zo stelt de studie. 

Na 2025 
Energie-Nederland onderstreept het belang van een consistent beleid op lange termijn. Van Nieuwenhuizen: “Het blijft ook na 2025 van belang dat het kabinet zich hard maakt voor een stabiel, voorspelbaar en investeringsvriendelijk beleid, zodat Nederland zijn duurzame ambities kan waarmaken zonder concessies te doen aan economische groei, leveringszekerheid en betaalbaarheid. Energie-Nederland blijft graag meedenken en bijdragen aan de uitvoering van deze plannen. Wij kijken uit naar verdere samenwerking om de doelstellingen te realiseren.” 

Gerelateerd nieuws