3 Vragen aan Coen de Ruiter, Algemeen Directeur Greenchoice

Per 16 november 2020 heeft Greenchoice een nieuwe algemeen directeur. Coen de Ruiter volgt in deze functie Evert den Boer op, die een overstap maakte naar Enexis. Tot begin dit jaar werkte Coen de Ruiter als CEO en CFO bij financiële vergelijkingssite Independer. Daarvoor was hij werkzaam als algemeen directeur bij Fairtradekeurmerk Max Havelaar en Stichting Apenheul. Per 10 december is Coen de Ruiter door de ALV benoemd als bestuurder van Energie-Nederland. Wij stelden hem 3 vragen over zijn kijk op de sector, Greenchoice en Energie-Nederland. Over dat laatste zegt hij: “Samen kunnen we het bewustzijn over verduurzaming in het land vergroten. Dat is essentieel voor succes.”  

U bent nog redelijk nieuw in de energiewereld. Wat valt u het meest op?
De grote gedrevenheid van de mensen. Voor veel consumenten is energie een commodity, maar niet voor de mensen in de sector. Het valt me op dat iedereen zich realiseert dat het energielandschap volledig op zijn kop moet de komende jaren en daar wordt hard en graag aan gewerkt. Overigens is energie natuurlijk lang niet voor alle consumenten een commodity. De groep die bezig is om te verduurzamen groeit snel en deze mensen voelen zich ook echt betrokken. Hiervoor werkte ik in de financiële wereld, bij Independer. Als je over financiële producten begint, gaan de luiken bij vrijwel iedereen meteen dicht. Maar energie boeit veel meer, of in ieder geval bij steeds meer mensen. Je moet het natuurlijk wel relatief blijven zien: vóór Independer was ik directeur van Apenheul, als je mensen over een dagje uit vraagt, staan ze meteen helemaal “aan”.

Greenchoice heeft een duidelijke missie om de energietransitie te versnellen en staat ook al jarenlang bovenaan de lijsten van duurzaamste merken. Wat doet Greenchoice om deze  positie te versterken? 
Allereerst proberen wij de koplopers zo goed mogelijk te helpen, de mensen die zelf aan de slag willen om te vergroenen. Bijvoorbeeld de mensen die in buurt- of straatverband collectief aan de slag willen met zonnepanelen. We ondersteunen meer dan 140 energiecoöperaties en zetten vol in op de lokale energietransitie, de betrokkenheid en participatie van consumenten. Bij de bouw van windmolens en zonneparken zorgen we voor goede inbedding in de sociale structuur. Duurzaam dichtbij noemen we dat. We vinden dat iedereen moet kunnen meedoen aan en profiteren van de energietransitie. Verder proberen we zelf voorop te lopen in onze bronnen. Donkergroene herkomst. Maar we investeren bijvoorbeeld ook in opslag, zodat de opbrengst van duurzame bronnen nooit verloren gaat. We zijn op weg naar Altijd Groen: 7 dagen per week én 24 uur per dag groene stroom. Ook als het niet waait of de zon niet schijnt. Dat is ambitieus, maar het kan als iedereen meedoet. Wij geloven erin.

In december bent u benoemd tot bestuurder van Energie-Nederland. Wat wilt u gaan bijdragen aan de koers of het werk van Energie-Nederland?
Ik hoop mede-inspiratie te zijn om de hele sector verder te verduurzamen. Waar het mag en kan, moeten we elkaar vinden om te laten zien dat wij als sector willen en snel ook. Natuurlijk binnen de grenzen van wat mogelijk is. Samen kunnen we het bewustzijn over verduurzaming in het land vergroten. Dat is essentieel voor succes.

 

Gerelateerd nieuws