3 Vragen aan Coen de Ruiter, Algemeen Directeur Greenchoice

Per 16 november 2020 heeft Greenchoice een nieuwe algemeen directeur. Coen de Ruiter volgt in deze functie Evert den Boer op, die een overstap maakte naar Enexis. Tot begin dit jaar werkte Coen de Ruiter als CEO en CFO bij financiële vergelijkingssite Independer. Daarvoor was hij werkzaam als algemeen directeur bij Fairtradekeurmerk Max Havelaar en Stichting Apenheul. Per 10 december is Coen de Ruiter door de ALV benoemd als bestuurder van Energie-Nederland. Wij stelden hem 3 vragen over zijn kijk op de sector, Greenchoice en Energie-Nederland. Over dat laatste zegt hij: “Samen kunnen we het bewustzijn over verduurzaming in het land vergroten. Dat is essentieel voor succes.”  

U bent nog redelijk nieuw in de energiewereld. Wat valt u het meest op?
De grote gedrevenheid van de mensen. Voor veel consumenten is energie een commodity, maar niet voor de mensen in de sector. Het valt me op dat iedereen zich realiseert dat het energielandschap volledig op zijn kop moet de komende jaren en daar wordt hard en graag aan gewerkt. Overigens is energie natuurlijk lang niet voor alle consumenten een commodity. De groep die bezig is om te verduurzamen groeit snel en deze mensen voelen zich ook echt betrokken. Hiervoor werkte ik in de financiële wereld, bij Independer. Als je over financiële producten begint, gaan de luiken bij vrijwel iedereen meteen dicht. Maar energie boeit veel meer, of in ieder geval bij steeds meer mensen. Je moet het natuurlijk wel relatief blijven zien: vóór Independer was ik directeur van Apenheul, als je mensen over een dagje uit vraagt, staan ze meteen helemaal “aan”.

Greenchoice heeft een duidelijke missie om de energietransitie te versnellen en staat ook al jarenlang bovenaan de lijsten van duurzaamste merken. Wat doet Greenchoice om deze  positie te versterken? 
Allereerst proberen wij de koplopers zo goed mogelijk te helpen, de mensen die zelf aan de slag willen om te vergroenen. Bijvoorbeeld de mensen die in buurt- of straatverband collectief aan de slag willen met zonnepanelen. We ondersteunen meer dan 140 energiecoöperaties en zetten vol in op de lokale energietransitie, de betrokkenheid en participatie van consumenten. Bij de bouw van windmolens en zonneparken zorgen we voor goede inbedding in de sociale structuur. Duurzaam dichtbij noemen we dat. We vinden dat iedereen moet kunnen meedoen aan en profiteren van de energietransitie. Verder proberen we zelf voorop te lopen in onze bronnen. Donkergroene herkomst. Maar we investeren bijvoorbeeld ook in opslag, zodat de opbrengst van duurzame bronnen nooit verloren gaat. We zijn op weg naar Altijd Groen: 7 dagen per week én 24 uur per dag groene stroom. Ook als het niet waait of de zon niet schijnt. Dat is ambitieus, maar het kan als iedereen meedoet. Wij geloven erin.

In december bent u benoemd tot bestuurder van Energie-Nederland. Wat wilt u gaan bijdragen aan de koers of het werk van Energie-Nederland?
Ik hoop mede-inspiratie te zijn om de hele sector verder te verduurzamen. Waar het mag en kan, moeten we elkaar vinden om te laten zien dat wij als sector willen en snel ook. Natuurlijk binnen de grenzen van wat mogelijk is. Samen kunnen we het bewustzijn over verduurzaming in het land vergroten. Dat is essentieel voor succes.

 

Transitie krijgt nieuwe energie met de inzet van jong talent

3 juni 2021
De energietransitie draait om de toekomst! Veel van de huidige energieprofessionals zullen de afronding van de transitie echter niet gaan meemaken in hun werkende leven. De toekomstige generatie op de arbeidsmarkt wel. In Nederland zijn diverse initiatieven gestart om die nieuwe groep van jong talent in de energietransitie in te zetten. Energie-Nederland sprak met 2 initiatiefnemers, Albert Bloem van Talent voor Transitie en Jacob Froling van het Nationaal Energietraneeship.
Lees verder

Medy van der Laan te gast bij Leaders in Wonen.

19 mei 2021
Begin deze maand was Medy van der Laan te gast bij Leaders in Wonen. Deze podcast serie gaat over leiders in de woningmarkt. Medy ging met Leaders in Wonen in gesprek over de vraagstukken rondom verduurzaming die spelen binnen de
Lees verder

Rubriek verkiezingen: 4 vragen over energie aan politieke partijen. Deze keer aan… Henri Bontenbal (CDA)

11 maart 2021
De Tweede Kamer verkiezingen komen steeds dichterbij. Een belangrijk moment voor de energietransitie. Het nieuwe kabinet zal namelijk voor de komende jaren de koers gaan bepalen voor de verdere verduurzaming van het energiesysteem. Belangrijk om goed geïnformeerd naar de stembus
Lees verder

Rubriek verkiezingen: 4 vragen over energie aan politieke partijen. Deze keer aan… Joris Thijssen (PvdA)

9 maart 2021
De Tweede Kamer verkiezingen komen steeds dichterbij. Een belangrijk moment voor de energietransitie. Het nieuwe kabinet zal namelijk voor de komende jaren de koers gaan bepalen voor de verdere verduurzaming van het energiesysteem. Belangrijk om goed geïnformeerd naar de stembus
Lees verder

Rubriek verkiezingen: 4 vragen over energie aan politieke partijen. Deze keer aan… Mark Harbers (VVD)

4 maart 2021
De Tweede Kamer verkiezingen komen steeds dichterbij. Een belangrijk moment voor de energietransitie. Het nieuwe kabinet zal namelijk voor de komende jaren de koers gaan bepalen voor de verdere verduurzaming van het energiesysteem. Belangrijk om goed geïnformeerd naar de stembus
Lees verder

5 Vragen aan Niels Redeker over ‘Bestemming Parijs, wegwijzer voor klimaatkeuzes’

17 februari 2021
Een nieuw kabinet moet besluiten nemen hoe Nederland het door de EU aangescherpte klimaatdoel, van 49 naar 55 procent CO2 reductie in 2030 gaat bereiken. In het rapport ‘Bestemming Parijs: wegwijzer voor klimaatkeuzes’ presenteert een ambtelijke studiegroep de mogelijkheden om de klimaatdoelen te halen. Energie-Nederland ging in gesprek met Niels Redeker, plaatsvervangend directeur Klimaat bij het Ministerie van Economische Zaken & Klimaat over de inhoud van het rapport.
Lees verder

In gesprek met ACM over de aangescherpte Gedragscode Consument en Energieleverancier

12 januari 2021
De energiesector wil de kwaliteit van de verschillende wervingskanalen en de tevredenheid van consumenten bij een overstap van leverancier verhogen. Een van de initiatieven die zij genomen heeft is de aanscherping van de Gedragscode Consument en Energieleverancier, waarin de gedragsregels voor de werving van consumenten voor energiecontracten staan. Per 1 januari is de aangescherpte gedragscode van kracht. Naar aanleiding daarvan ging Energie-Nederland in gesprek met Lars van de Braak, Teammanager Directie Consumenten bij de ACM, over de visie van de ACM op werving en de waarde van de gedragscode.
Lees verder

Kernenergie meenemen in afweging toekomstige betaalbaarheid energiemix

1 december 2020
Kernenergie staat weer nadrukkelijk op de kaart. De Tweede Kamer wil weten onder welke voorwaarden marktpartijen bereid zijn te investeren in kerncentrales en welke ondersteuning van de overheid daarvoor nodig is. Op 2 december houdt zij daarom een rondetafelgesprek over de rol van kernenergie in de energiemix van de toekomst.
Lees verder

De koperen plaat is heel veel waard

23 november 2020
Dat elektriciteit een onmisbare basisbehoefte is in de maatschappij, blijkt altijd weer uit de paniek bij de uitval ervan.Een sterk net heeft dus grote maatschappelijke baten. Daarom is misschien wel het grootste probleem in de huidige discussie rondom transportproblemen in het net is dat we deze maatschappelijke baten uit het oog verliezen en het alleen maar hebben over de kosten van het net. Maar de koperen plaat heeft wel heel veel waarde!
Lees verder

3 Vragen aan Marthijn Junggeburth, duurzaamheidsmanager bij Bavaria

10 november 2020
Gaat ijzerpoeder de industrie helpen verder te verduurzamen? Bavaria ziet er kansen in en start deze maand een experiment om ijzerpoeder in te zetten in hun brouwproces. Energie-Nederland stelde duurzaamheidsmanager Marthijn Junggeburth 3 vragen.
Lees verder

Noodzakelijke duidelijkheid voor de markt in Wiebes’ reactie op initiatiefnota Sienot

5 november 2020
Energie-Nederland is blij met de duidelijkheid die minister Wiebes geeft in reactie op de initiatiefnota “De ruggengraat voor goedkope en schone stroom, het elektriciteitsnet van de toekomst”. Zo bevestigt hij het principe dat het niet uit moet maken waar je fysiek aansluit en hoe je een aansluiting gebruikt. Dat vindt Energie-Nederland belangrijk omdat daardoor iedereen gelijke toegang tot het elektriciteitssysteem krijgt.
Lees verder