ACM moet tarieven afleversets warmte 2020 aanpassen na beroep van Energie-Nederland
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft in een beroepsprocedure bepaald dat ACM de maximumtarieven voor huur van afleversets warmte voor 2020 moet aanpassen. Energie-Nederland, die het beroep heeft aangespannen, is blij met de uitspraak.
Afleversets zorgen voor de verbinding tussen het centrale warmtenet van de warmteleverancier en de gebruikers van de warmte. ACM heeft de kapitaalkosten van warmteleveranciers verwerkt in de tarieven. Het CBb bevestigt in haar uitspraak dat de methode waarop ACM de kosten voor die afleversets had vastgesteld, op gespannen voet staat met het doel van de wetgever, namelijk dat warmtenetten kunnen groeien.
Energie-Nederland heeft in contacten met ACM steeds benadrukt dat de tarief- en rendementsregulering in de warmtesector ruimte moet bieden voor investeren in de groei van collectieve warmteoplossingen. Die groei is nodig om de klimaatdoelen te kunnen halen. Dat betekent ook – en het CBb bevestigt dat expliciet – dat ACM een methode moet hanteren die specifiek past bij de karakteristieken van de warmtesector en niet een methode uit andere sectoren met prijsregulering (zoals de gas- en elektriciteitssector). De methode die ACM hanteerde, brengt het risico met zich mee dat met name kleinere ondernemingen, die juist bijdragen aan de groei van warmtenetten, zullen verdwijnen.
De CBb-uitspraak gaat formeel alleen over de kapitaallasten voor afleversets. Die kapitaallasten vormen de basis voor de maximum huurtarieven voor deze sets. De investeringen hiervoor vormen maar een klein deel van de totale investeringen in een warmtenet. Energie-Nederland voorzag dat de methode die de ACM hanteerde ook voor het bepalen van kapitaallasten van andere assets van de warmteketen gebruikt zou kunnen worden en is hierover daarom al sinds eind 2019 met de ACM in gesprek.
Meer informatie:

Inbreng Energie-Nederland hoorzitting en debat Tweede Kamer prijsplafond
9 november 2022
Blijf inzetten op uitrol congestiemanagement en invoeren verzwaren-tenzij tenders
9 november 2022
Reactie Energie-Nederland op de vijf belangrijkste maatregelen die de Europese Commissie voorstelt voor het herinrichten van de gasmarkt
8 november 2022
Energie-Nederland verwelkomt hulp aan klanten via prijsplafond
7 november 2022
Dag van het Klimaatakkoord & aanbieding routekaart waterstof
3 november 2022
KEV 2022; Een klein stapje de goede kant op, maar snel aanvullend beleid nodig om klimaatdoelen te behalen
3 november 2022
Energie-Nederland betreurt de uitspraak over Porthos
2 november 2022
Energie-Nederland ondertekent intentieverklaring “Samen schuldregelingen redden”
31 oktober 2022
Energie-Nederland is positief dat klanten minder snel kunnen worden afgesloten deze winter
25 oktober 2022
Verplicht publiek eigendom warmtenetten vertraagt warmtetransitie
20 oktober 2022
Reactie op voorstel Europese Commissie om in te grijpen in de gasmarkt
20 oktober 2022