Actieagenda: 5 acties om nu vol in te zetten op de laagdrempelige energietransitie in de gebouwde omgeving


Energie-Nederland voelt zich als één van de ondertekenaars van het Klimaatakkoord ver­antwoorde­lijk voor het behalen van de afspraken uit het Klimaatakkoord. En uiteraard ook voor de doelen voor de gebouwde omgeving. Daarom wil Ener­gie-Nederland blijven bijdragen aan de ideeënvorming, kennisuitwisseling en verdere aanscherping van de eer­der gemaakte plannen over de gebouwde om­ge­ving. Dit heeft Energie-Nederland onder andere gedaan met het initiatief ‘Een Laagdrempelige Ener­gietransitie’. Daarbij was het perspectief van de huiseigenaar en de (ver)huurder het startpunt. En de hoofdvraag was of de doelen voor de gebouwde omgeving tijdig en betaalbaar gerea­li­seerd kunnen wor­den, zonder al te veel gedoe voor hen.

Energie-Nederland heeft het afgelopen anderhalf jaar de kansen voor die laagdrempe­li­ge ener­gie­tran­sitie onderzocht en de uitkom­sten met een zeer brede groep van be­trok­kenen besproken. Het rapport ‘Een Laagdrempelige Ener­gie­transitie’, dat adviesbureau Stratel­li­gence in opdracht van Energie-Ne­der­land opgesteld heeft, vormde het startpunt van deze gesprekken.

De ambitie van deze gesprekken was het agenderen van een aanpak die drempels voor zowel woning­eigenaren als (ver)huurders sterk verlaagt. Het doel van deze aanpak is het versnellen van de verduurza­ming in de gebouwde omgeving, door woningeigenaren en (ver)huurders te ondersteunen bij het zet­ten van be­taalbare verduurzamingsstappen zon­der te veel gedoe. Alsof het bijna vanzelf gaat. Het be­grip laag­drem­­pe­lige ener­gie­tran­sitie staat inmiddels hoog op de agenda van de po­litiek, beleidsmakers en par­tijen die betrokken zijn bij de uitvoering. Wat dit betreft is de ambitie van Energie-Nederland ge­­slaagd.

Energie-Nederland concludeert uit de gesprekken dat keuzevrijheid, financiële duidelijkheid en ontzorgd worden cruciale as­pecten zijn voor het sterk verlagen van drempels voor woningeige­na­ren. Energie-Nederland onder­kent de com­plexiteit van deze energietransitie. Tegelij­ker­tijd is Energie-Nederland over­tuigd dat de energietran­sitie versneld kan worden door wo­ningeigenaren handelingsperspectief te bieden voor de ver­duur­za­ming van de eigen woning.

Waar het eerdere onderzoek zich zowel op de woningeigenaar als op de (ver)huurder richtte, is onderstaande actieagenda specifieker. Het is een call to action aan alle stakehol­ders die de energietransitie in de ge­bouwde omgeving voor woning­ei­genaren laag­drempelig kun­nen maken. Met onderstaande vijf acties doet Energie-Nederland de oproep om nú echt werk te maken van een laagdrempelige ener­gietransitie.

  1. Denk vanuit de woningeigenaar
  2. Maak stabiel beleid met scherpe beleidskeuzes
  3. Ontwerp toegankelijke instrumenten
  4. Benut verschillende aangrijpmomenten in de klantreis: informeer en ontzorg op maat
  5. Blijf leren en experimenteren

In deze actieagenda wil Ener­gie-Nederland het belang benadrukken om naast de wijkaanpak uit het Klimaatakkoord – gericht op wijken die binnen 8 jaar op een andere warmtevoorziening dan met aardgas kunnen overstappen – ook vol in te zetten op verduurzaming door woningeigenaren zelf. Vooral in de wijken die (nog niet) bin­nen de wijk­aan­pak vallen. Goed begrip van de drempels die individuele woningeigenaren er­va­ren is daarbij cru­ci­aal.

Lees of download hieronder de actieagenda:

Actieagenda laagdrempelige energietransitie mei 2021

Gerelateerd nieuws