KVGN en Energie-Nederland sturen gezamenlijke aanbevelingen aan informateur Hamer
De voorzitters van KVGN en Energie-Nederland, Jan Willem van Hoogstraten en Medy van der Laan hebben gezamenlijk een brief aan informateur Mariette Hamer gestuurd waarin zij aanbevelingen doen om de klimaatdoelen van 2030 en 2050 te realiseren. Daarvoor is, vinden beide organisaties, een integrale visie op zowel het klimaatbeleid als de energievoorziening essentieel, aangevuld met daarbij passende ondersteunende instrumenten.
In de brief is een aantal beleidskeuzes opgenomen. Deze hebben betrekking op financiering, de koppeling van duurzame elektriciteitsproductie met elektrificatie van de industrie, de noodzaak om aan te sluiten bij het Europese energie- en klimaatbeleid en de actieve inzet op de productie, import doorvoer en verhandelbaarheid van waterstof.
De volgende beleidskeuzes zijn opgenomen in de aanbeveling
- Creëer een robuust en toekomstgericht beleidskader (elektriciteit, moleculen en warmte) voor de periode na 2025 en biedt duidelijkheid over een opvolger van de SDE++-regeling.
- Elektrificatie van de industrie gaat samen met versnelde groei van hernieuwbare elektriciteitsproductie. Zorg voor een steunkader dat deze koppeling mogelijk maakt.
- Biedt ruimte aan alle verduurzamingsopties binnen Europese kaders. Dit bestaat uit ruimtelijke inpassing, politieke en ambtelijke steun, adequate vergunningsprocedures, adequate toepassing van de regionale energiestrategieën en publicitaire steun voor investeerders en ontwikkelaars.
- Zorg voor een gepaste invulling aan het vastgestelde EU-broeikasgasreductiedoel voor 2030 door de gerichte inzet van hernieuwbare en CO2-arme productietechnieken. In het Klimaatakkoord is hierop al geanticipeerd en het kabinet vult deze opgave verder concreet in.
- Zet in op een actieve inzet van zowel vraagstimulering als opschaling van de productie van waterstof alsook import en doorvoer. Zorg daarnaast voor de ontwikkeling van de benodigde infrastructuur. Marktpartijen worden gefaciliteerd in het ontwikkelen en realiseren van de noodzakelijke projecten en (onderzoeks-)activiteiten.
Lees hier de volledige brief aan de informateur:
Formatiebrief-Energie-Nederland-en-KVGN-2021

Gazprom en Wingas niet langer lid Vereniging Energie-Nederland
25 februari 2022
Energie-Nederland vernieuwt convenant met NVVK
24 februari 2022
Congestiemanagement: het elektriciteitsnet beter benutten
16 februari 2022
Naar een toekomstbestendige energiebelasting
10 februari 2022
Breed actieteam aan de slag met grootste knelpunten stroomnet
28 januari 2022
Versnellen van elektrificatie in de industrie is een topprioriteit
20 januari 2022
Fijne feestdagen namens Energie-Nederland
23 december 2021
Hogere warmtetarieven in 2022 door hogere energieprijzen
23 december 2021
Voorstel maatregelen voor een robuuste retailmarkt
22 december 2021
Reactie Energie-Nederland op coalitieakkoord
16 december 2021
Energie-Nederland en de ACM maken afspraken over energiecontracten met dynamische prijzen
15 december 2021