Vanaf vandaag is de btw op de levering van energie verlaagd naar 9%

Vanaf 1 juli wordt het btw-tarief voor de levering van elektriciteit, gas en warmte verlaagd van 21% naar 9%. De verlaging is bedoeld om de gevolgen van de stijgende energieprijzen en aanhoudende inflatie voor de consument enigszins te dempen. Het is een aanvulling op de maatregelen die eerder dit jaar zijn ingevoerd. De verlaging van de btw op energie geldt vooralsnog voor de verbruiksperiode 1 juli 2022 t/m 31 december 2022.

De energierekening van consumenten en kleinzakelijke klanten bestaat uit drie onderdelen: het energieverbruik, de netbeheerkosten en belastingen. De verlaging van de btw geldt voor al deze onderdelen. Voor aanvullende producten en diensten niet.

Voor consumenten met een variabel contract loopt dit voordeel mee met de wijziging van het voorschotbedrag per 1 juli vanwege de wijziging van de variabele tarieven. Voor consumenten met een vaste prijs (en een vaste looptijd) verschilt het per leverancier en per individuele situatie of de leverancier het voorschotbedrag aanpast of de klant van informatie voorziet op basis waarvan deze desgewenst kan besluiten het voorschotbedrag zelf aan te passen. De btw-verlaging wordt met de jaar- of eindafrekening verrekend. Dit gaat automatisch, klanten hoeven hier zelf geen actie voor te ondernemen.

Als u vragen heeft over wat de btw-verlaging betekent voor uw situatie, neem dan contact op met uw energieleverancier.

Gerelateerd nieuws