OTE publiceert Rapporten ‘Leveringszekerheid Elektriciteitsvoorziening’ en ‘Wendbaar en Adaptief Energiesysteem’  

De Overlegtafel Energievoorziening (OTE) heeft onlangs twee rapporten opgeleverd, die beide ingaan op consequenties van de energietransitie op ons energiesysteem. Het rapport ‘Leveringszekerheid Elektriciteitsvoorziening’ gaat in op de maatregelen die genomen kunnen worden wanneer de balans tussen vraag en aanbod in het energiesysteem onvoldoende is gegarandeerd. Het rapport ‘Wendbaar en Adaptief Energiesysteem’ gaat in op de vraag hoe versnellingen en veranderingen tijdig worden herkend zodat ze ingepast kunnen worden in het energiesysteem. Beide rapporten zijn gedeeld met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Rapport ‘Leveringszekerheid Energievoorziening’
Het nu verschenen rapport ‘Leveringszekerheid Elektriciteitsvoorziening’ beschrijft opties voor beleidsinstrumenten om de leveringszekerheid van elektriciteit in Nederland te waarborgen. De OTE levert hiermee aan het ministerie van EZK relevante input voor de ontwikkeling van een kader dat gebruikt kan worden als uit de TenneT-monitoring over de leveringszekerheid in de komende jaren blijkt dat de balans tussen vraag en aanbod van elektriciteit onvoldoende is gegarandeerd. De ontwikkeling van het kader is een afspraak uit het Klimaatakkoord. Het rapport laat zien dat een elektriciteitssysteem met veel weersafhankelijke duurzame bronnen van afnemers een actieve rol op de elektriciteitsmarkt vereist, zodat vraag en aanbod steeds voldoende in balans blijven. Ook geeft het rapport aan dat meer inzicht nodig is in de kosten voor gecontroleerde vraagvermindering en de kosten voor het realiseren van nieuwe CO2-vrije productiemiddelen. Het rapport is hier te downloaden.
OTE Rapport Leveringszekerheid Elektriciteitsvoorziening

Rapport ‘Wendbaar en Adaptief Energiesysteem’
Het rapport ‘Wendbaar en Adaptief Energiesysteem’ verkent welke gereedschapskist er nodig is om snel en adequaat te kunnen reageren op de dynamiek van de energietransitie. Nu al zien we dat het energiesysteem zich van lang-cyclisch naar kort-cyclisch ontwikkelt en dat ontwikkelingen eerder exponentieel van aard zijn dan lineair. Dat geldt voor de aanbodzijde (zoals het inpassen van zonneparken en windmolens), maar ook de vraagzijde (zoals elektrische auto’s en de opgaven rond grote datacenters). De vraag is hoe versnellingen en veranderingen tijdig worden herkend zodat het energiesysteem daar steeds adequaat op ingericht blijft. Dat vraagt om wendbaarheid en adaptief vermogen bij alle spelers in het systeem, zowel preventief (anticiperend op kansen en bedreigingen) dan wel correctief (reagerend op kansen en bedreigingen). Het rapport is hier te downloaden.
Wendbaar en adaptief energiesysteem

Overlegtafel Energievoorziening
De OTE is een initiatief van Netbeheer Nederland en Energie-Nederland. In het overleg bespreken de deelnemende partijen* welke impact de energietransitie heeft op het energiesysteem, en in hoeverre er aanpassingen in de spelregels nodig zijn om de overgang naar een duurzame, betrouwbare en betaalbare energievoorziening te bevorderen. De OTE is inmiddels gestopt met haar werkzaamheden, maar de deelnemers blijven beschikbaar mocht een in OTE-verband afgestemd advies alsnog gewenst zijn

* Deelnemende organisaties zijn Energie-Nederland, Netbeheer Nederland, NVDE, Gasunie, VEMW, TenneT, Energie Samen, Stichting Natuur & Milieu en het ministerie van Economische Zaken als toehoorder.

Gerelateerd nieuws