Reactie uitzending Radar

Het televisieprogramma Radar suggereerde in haar uitzending van 16 oktober dat Nederlandse gas onrealistisch duur verkocht wordt. Energie-Nederland heeft de redactie laten weten dat er een incompleet beeld wordt geschetst. Zo worden actuele prijzen op groothandelsmarkt (day-ahead market) vergeleken met gasprijzen in contracten voor consumenten. Maar een deel van het gas wordt bijvoorbeeld op de termijnmarkten ingekocht en niet op de day-ahead market. En op deze termijnmarkten herkennen wij geen gestage daling sinds maart. 

Daarnaast is de benadering van Radar door alleen naar de voorgeschreven standaard modelcontracten te kijken, niet volledig. 

Energieleveranciers opereren in een open markt en concurreren elkaar om de gunst van de klant. Als een leverancier te hoge prijzen rekent, gaan klanten vanzelf naar de concurrent. Dat geldt voor elk bedrijf.
De toezichthouder de Autoriteit Consument & Markt (ACM) ziet toe op de tarieven die energieleveranciers aanbieden. De ACM heeft recent nog onderzoek gedaan naar de marges van de grotere energieleveranciers en geconcludeerd dat deze redelijk zijn.

Energie-Nederland herkent zich daarmee niet in het geschetste beeld door Radar.

Gerelateerd nieuws