Energie-Nederland en de ACM maken afspraken over energiecontracten met dynamische prijzen
Vereniging Energie-Nederland heeft samen met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) afspraken gemaakt over leveringsovereenkomsten met dynamische prijzen. Deze afspraken zijn opgenomen in een aanvullende verklaring bij de Gedragscode Consument en Energieleverancier en gaan over de manier waarop energieleveranciers klanten kunnen voorlichten over de voordelen en risico’s van deze leveringsovereenkomsten.
Leveranciers die dynamische prijzen aanbieden hebben een website ingericht om consumenten te informeren over de voordelen en risico’s van een overeenkomst op basis van dynamische prijzen. Ook zijn er afspraken gemaakt over de manier waarop leveranciers van leveringsovereenkomsten met dynamische prijzen toch een zogenoemd ‘aanbod op maat’ kunnen doen. In een aanvullende verklaring bij de gedragscode heeft Energie-Nederland vastgelegd dat leveranciers die een leveringsovereenkomst met dynamische prijzen aanbieden één keer per maand volgens een vaste methode een verwachte inkoopprijs voor het komende jaar berekenen. Leveranciers zullen deze verwachte inkoopprijs dan gebruiken bij het opstellen van een aanbod op maat en consumenten kunnen leveringsovereenkomst met dynamische prijzen van verschillende leveranciers dan op basis van hun eigen jaarverbruik met elkaar vergelijken.
Naast de bekende leveringsovereenkomsten voor elektriciteit en gas met een vaste prijs en een vaste looptijd (waarbij de prijs voor een jaar of langer is vastgelegd) en met een variabele prijs (waarbij de prijs voor een kortere periode is vastgelegd), is het met de introductie van de slimme meter ook mogelijk geworden om voor een leveringsovereenkomst met dynamische prijzen te kiezen. De tarieven voor elektriciteit en gas zijn in een leveringsovereenkomst met dynamische prijzen gekoppeld aan de prijsbeweging op de spotmarkt. Dat betekent dat de consument de inkoopprijs voor energie betaalt; voor elektriciteit varieert de prijs per uur en voor gas per dag. Als gevolg hiervan kan de prijs het ene moment (veel) hoger zijn, en het andere moment juist (veel) lager. Het is belangrijk dat consumenten zich hier bewust van zijn voordat zij zo’n leveringsovereenkomst aangaan.
Met dynamische prijzen kan de consument zijn energieverbruik afstemmen op de energieprijs van het moment. Het biedt zo mogelijkheden om in de toekomst meer gebruik te maken van vraagsturing en (thuis)opslag, om het duurzame energiesysteem zo optimaal en flexibel mogelijk te laten functioneren. Met de implementatie van Europese regelgeving in de komende Energiewet moeten leveranciers met meer dan 200.000 klanten verplicht zo’n leveringsovereenkomst met dynamische prijzen aanbieden.
Meer informatie:

Inbreng Energie-Nederland hoorzitting en debat Tweede Kamer prijsplafond
9 november 2022
Blijf inzetten op uitrol congestiemanagement en invoeren verzwaren-tenzij tenders
9 november 2022
Reactie Energie-Nederland op de vijf belangrijkste maatregelen die de Europese Commissie voorstelt voor het herinrichten van de gasmarkt
8 november 2022
Energie-Nederland verwelkomt hulp aan klanten via prijsplafond
7 november 2022
Dag van het Klimaatakkoord & aanbieding routekaart waterstof
3 november 2022
KEV 2022; Een klein stapje de goede kant op, maar snel aanvullend beleid nodig om klimaatdoelen te behalen
3 november 2022
Energie-Nederland betreurt de uitspraak over Porthos
2 november 2022
Energie-Nederland ondertekent intentieverklaring “Samen schuldregelingen redden”
31 oktober 2022
Energie-Nederland is positief dat klanten minder snel kunnen worden afgesloten deze winter
25 oktober 2022
Verplicht publiek eigendom warmtenetten vertraagt warmtetransitie
20 oktober 2022
Reactie op voorstel Europese Commissie om in te grijpen in de gasmarkt
20 oktober 2022