Energie-Nederland is positief dat klanten minder snel kunnen worden afgesloten deze winter

Vandaag heeft minister Jetten van Klimaat en Energie een tijdelijke aanscherping van de Regeling afsluitbeleid voor kleinverbruikers van elektriciteit, gas en warmte bekendgemaakt. Hierdoor kunnen huishoudens en andere kleinverbruikers minder snel afgesloten worden, als zij hun energierekening niet meer kunnen betalen. Deze aangescherpte regeling geldt tot 1 april 2023. Energie-Nederland steunt dit besluit; het is belangrijk dat niemand in de kou komt te zitten deze winter.

Door de hogere energieprijzen, hebben meer huishoudens moeite om hun energierekening te betalen. Daarom is besloten dat energieleveranciers hun uiterste best moeten blijven doen om te voorkomen dat huishoudens en andere kleinverbruikers tot 1 april 2023 worden afgesloten als zij hun rekening niet meer kunnen betalen. Een belangrijke voorwaarde is dat huishoudens en andere kleinverbruikers in contact blijven met hun energieleverancier en meewerken aan betalingsregelingen om de maandelijkse termijnbedragen te blijven betalen. Als reactie op de extra betalingsherinneringen en pogingen van de energieleverancier om in contact te komen uitblijft, kan de energieleverancier het contract opzeggen, met mogelijke afsluiting als gevolg.

De aanscherping van het afsluitbeleid is een van de maatregelen om huishoudens en andere kleinverbruikers te compenseren voor de hoge energierekening en financiële problemen (zoveel mogelijk) te vermijden. Energie-Nederland vindt het goed dat het kabinet deze extra stap zet. Energieleveranciers hebben de afgelopen maanden ook hun maatschappelijke verantwoordelijkheid genomen om kleinverbruikers te helpen met het betalen van de hogere energierekening. Zo helpen zij hun klanten met tips om energie te besparen, heeft een aantal leveranciers in maart dit jaar een actieplan tegen energiearmoede ontwikkeld en volgt hieruit op korte termijn een landelijk noodfonds waaruit onder voorwaarden een bijdrage kan worden verkregen om de maandelijkse termijnbedragen te kunnen blijven betalen.

Verder werkt de sector al jaren nauw samen met gemeenten en schuldhulpverleners, onder andere via het convenant Vroegsignalering. Ook heeft Energie-Nederland dit voorjaar het convenant met de NVVK vernieuwd, waardoor maatwerk in hulpregelingen beter mogelijk is.

Voor meer informatie zie ook:

Gerelateerd nieuws