Energieleveranciers gaan er vanuit dat minnelijke schuldregeling bij voldoende perspectief door kan lopen

Door de hoge energieprijzen staat een deel van de lopende schuldregelingen onder druk. De NVVK roept leden en ketenpartners op om met elkaar te voorkomen dat schuldregelingen stranden en kwetsbare mensen mogelijk zonder energie komen te zitten.

De hoge energietarieven raken veel mensen hard in hun portemonnee. Deze komen boven op de hoge lasten voor huur en zorg en werken ook nog eens door in de prijzen van basale consumentenproducten. Mensen met een lopende schuldregeling zijn in dit opzicht extra kwetsbaar omdat ze leven van een zeer laag, genormeerd budget. Ze hebben simpelweg geen ruimte voor hogere energie-uitgaven zodra hun tarieven stijgen.

Energieleveranciers gaan er – waar mogelijk – vanuit dat bij voldoende perspectief dat schulden weer kunnen worden ingelopen (bijvoorbeeld door uitkering van de energietoeslag door de gemeente), de minnelijke schuldregeling door kan lopen. Energie-Nederland heeft onlangs namens haar leden het convenant minnelijke schuldhulpverlening met NVVK vernieuwd, waardoor schuldhulp sneller en slimmer kan. Voor energieleveranciers is het beëindigen van het energiecontract de laatst te nemen stap, die zoveel als mogelijk moet worden voorkomen.

Gerelateerd nieuws