Goede werking termijnmarkt is een belangrijk criterium bij herziening biedzones
Verbetering in de allocatie van grenscapaciteit is mogelijk
Energie-Nederland heeft een zienswijze ingediend op een consultatie van ACER over de ontwikkeling van de termijnmarkten op de groothandelsmarkt voor elektriciteit. Energie-Nederland is blij dat ACER aandacht vraagt voor de werking van de termijnmarkt. Een liquide termijnmarkt stelt marktpartijen (producenten en consumenten) in staat om prijsrisico’s tegen lagere kosten af te dekken; het leidt tot lagere investeringskosten en het verlaagt de drempel voor nieuwe marktpartijen om toe te treden.
De liquiditeit van de termijnmarkten wordt bepaald door de grootte van de markt en de marktstructuur. Dit aspect moet daarom worden meegenomen in de aanstaande herziening van de biedzoneconfiguratie. ACER onderzoekt mogelijkheden om de werking van de termijnmarkten te verbeteren door een andere allocatie van grensoverschrijdende capaciteit. Energie-Nederland wijst nieuwe, complexe allocatiemethodes af. Verbeteringen aan de huidige allocatiemethodes zijn wel mogelijk en hebben naar verwachting ook een positieve impact op de termijnmarkt. Energie-Nederland adviseert het volgende:
- Grenscapaciteit wordt tot één jaar vooruit gealloceerd. Het is wenselijk dat ook voor langere termijnen grenscapaciteit wordt gealloceerd.
- De capaciteit van de verbinding met Noorwegen (NorNed) wordt nu slechts gealloceerd op de korte termijnmarkten. Het is wenselijk dat deze capaciteit ook op jaar- en maandbasis wordt gealloceerd en eventueel voor nog langere termijnen.
- Grenscapaciteit wordt niet meer gealloceerd in het laatste uur voor levering. Dat betekent een ernstige inperking van de efficiënte werking van de intraday markt. Deze onnodige beperking moet worden opgeheven.
De consultatie van ACER is hier te vinden.
De reactie van Energie-Nederland is hier te vinden.

Inbreng Energie-Nederland hoorzitting en debat Tweede Kamer prijsplafond
9 november 2022
Blijf inzetten op uitrol congestiemanagement en invoeren verzwaren-tenzij tenders
9 november 2022
Reactie Energie-Nederland op de vijf belangrijkste maatregelen die de Europese Commissie voorstelt voor het herinrichten van de gasmarkt
8 november 2022
Energie-Nederland verwelkomt hulp aan klanten via prijsplafond
7 november 2022
Dag van het Klimaatakkoord & aanbieding routekaart waterstof
3 november 2022
KEV 2022; Een klein stapje de goede kant op, maar snel aanvullend beleid nodig om klimaatdoelen te behalen
3 november 2022
Energie-Nederland betreurt de uitspraak over Porthos
2 november 2022
Energie-Nederland ondertekent intentieverklaring “Samen schuldregelingen redden”
31 oktober 2022
Energie-Nederland is positief dat klanten minder snel kunnen worden afgesloten deze winter
25 oktober 2022
Verplicht publiek eigendom warmtenetten vertraagt warmtetransitie
20 oktober 2022
Reactie op voorstel Europese Commissie om in te grijpen in de gasmarkt
20 oktober 2022