Energie-Nederland pleit voor haalbare oplossingen voor vol elektriciteitsnet

Energie-Nederland is niet verbaasd over hoe vol het elektriciteitsnet wordt. “Die signalen ontvangen we bijna dagelijks, laten we ons richten op snel haalbare oplossingen”, aldus voorzitter Cora van Nieuwenhuizen. 

Het versneld verzwaren van de netten is en moet de eerste prioriteit zijn. De branchevereniging mist concrete uitvoeringsplanning waaruit blijkt wanneer er wél ruimte ontstaat zodat bedrijven kunnen uitbreiden, verduurzamen en zich vestigen. 

Voorzitter Cora van Nieuwenhuizen: “Ik herhaal eerdere oproepen: er is een programmatische aanpak nodig. Het is goed dat onorthodoxe maatregelen worden aangekondigd, daar hebben we vaker voor gepleit. Zorg ervoor dat het geen loze woorden blijven, maar voer het ook snel uit”.

Tegelijkertijd moet de bestaande netinfrastructuur zo snel en zo slim mogelijk worden benut. Energie-Nederland vindt het goed dat er serieus gekeken wordt naar het gebruik van flexibiliteitstenders en het beter gebruik van congestiemanagement, maar pas dit ook per direct toe.  Van Nieuwenhuizen: “Bedrijven staan klaar om het net helpen te ontlasten, maar ze krijgen vaak niet de juiste contracten aangeboden”.

Tot slot doet de branchevereniging de oproep aan de netbeheerders om nauw samen te werken met energiebedrijven.

Gerelateerd nieuws