Rapportage EZK aan de Tweede Kamer laat zien dat prijsplafond werkt

Uit de voortgangsrapportage van het ministerie van EZK aan de Tweede Kamer over het eerste kwartaal van 2023 blijkt dat bijna driekwart van alle huishoudens/kleinverbruikers profiteert van het prijsplafond. In totaal is er 2,7 miljard euro aan compensatie verrekend. Dat betekent dat het prijsplafond werkt. Energieleveranciers hebben eind vorig jaar keihard gewerkt om deze compensatiemaatregel in een hele korte tijd in te voeren en zijn verheugd dat het zijn vruchten afwerpt. De sector helpt hiermee met het kunnen blijven betalen van de energierekening en het voorkomen en verder oplopen van betalingsachterstanden.

Mensen die ondanks het prijsplafond toch moeite hebben de energierekening te betalen, kunnen een beroep doen op het Tijdelijke Noodfonds Energie. Huishoudens kunnen steun uit het Noodfonds aanvragen via https://geldfit.nl/tijdelijk-noodfonds-energie/. Naast de rijksoverheid steunen ook verschillende energieleveranciers het fonds met bijdragen.

Ondanks de dalende gasprijzen van de laatste maanden, is de prijs van energie nog steeds een stuk hoger dan een paar jaar geleden. Toch zijn er steeds meer energieleveranciers die weer variabele contracten aanbieden met soms ook prijzen ónder het prijsplafond.

Minister Jetten van Energie en Klimaat “wil alle leveranciers oproepen hiermee door te gaan, omdat dit consumenten de optie biedt te kiezen voor zekerheid in onzekere tijden”.

Deze tarieven van het prijsplafond voor heel 2023 zijn (inclusief belastingen):

€ 0,40 per kWh elektriciteit;
€ 1,45 per m3 gas;
€ 47,38 per GJ stadswarmte.

De verwachting is dat de energieprijzen ook na 2023 nog hoog zullen zijn. Energie-Nederland roept het Rijk daarom op om tijdig andere maatregelen voor te bereiden, zodat compensatie meer gericht kan gaan plaatsvinden na 2023. Energie-Nederland is geen voorstander van een voortzetting van een prijsplafond in 2024. De branchevereniging is van mening dat er een regeling moet komen gericht op de doelgroep die compensatie écht nodig heeft. Zoals de lagere inkomens, mogelijk gecombineerd met een (relatief) hoog energieverbruik. Energieleveranciers beschikken -vanzelfsprekend – niet over inkomensgegevens en dat willen zij zo houden. Energie-Nederland wil daarom ook niet meewerken aan generieke maatregelen, waaronder het invoeren van een sociaal tarief (vergelijkbaar met België), waarbij energieleveranciers de beschikking krijgen over gevoelige persoonsgegevens zoals het inkomen.

Gerelateerd nieuws