Reactie Energie-Nederland op consultatie Subsidieregeling opschaling hernieuwbare waterstofproductie via elektrolyse
Het ministerie van EZK heeft een consultatie gehouden over Subsidieregeling opschaling hernieuwbare waterstofproductie via elektrolyse. Energie-Nederland is blij te zien dat er op korte termijn een regeling wordt opengesteld voor de opschaling van waterstofproductie via elektrolyse. Door nu de eerste projecten op te starten, kan waterstof een bijdrage leveren aan de ambities die zijn vastgesteld in het klimaatakkoord. Ook voor het halen van de doelen uit het Fit For 55 pakket is de snelle opschaling van elektrolysecapaciteit een randvoorwaarde.
Creëer zekerheid over toekomstig groeipad elektrolyse
De voorliggende opschalingsregeling biedt slechts zicht op een openstelling in 2022 en geeft geen zekerheid over de periode daarna. Voor de verdere opschaling van waterstofproductie en het halen van de klimaatdoelen is een programmatische aanpak cruciaal. Wij pleiten er daarom voor om zo snel mogelijk duidelijkheid te verschaffen over het ingroeipad van elektrolysecapaciteit tussen nu in 2030, en het instrumentarium dat daarbij hoort.
Beschikbaar budget lijkt te laag voor behalen doelstellingen
Met het beschikbare budget verwachten wij dat er slechts 50MW aan elektrolysecapaciteit kan worden ontwikkeld. Energie-Nederland pleit er daarom voor om nog dit jaar het budget van de opschalingsregeling aan te vullen om toch minimaal de originele doelstelling van 100 tot 150 MW mogelijk te maken, om zo de juiste randvoorwaarden voor snelle opschaling in volgende jaren te creëren.
Laat aan de transportmarkt geleverde waterstof, met instandhouding van een gelijk speelveld, in aanmerking komen voor HBE’s
De huidige regeling geeft geen mogelijkheid om het opschalingsinstrument te combineren met de levering van waterstof aan de transportmarkt, en komt niet in aanmerking voor de HBE’s. Via HBE’s krijgen hernieuwbare brandstoffen geleverd aan de transportmarkt extra waarde door de verplichting die gelden onder de Europese Renewable Energy Directive. Energie-Nederland pleit ervoor om projecten die gebruik maken van het opschalingsinstrument toch in aanmerking te laten komen voor HBEs. Het is dan wel nodig om zowel tijdens de toekenning als tijdens de operaties het subsidiebedrag te corrigeren voor de additionele inkomsten. Zo kunnen projecten die niet van deze route gebruik maken toch concurrerend meedingen voor de subsidie.
Meer informatie:

Inbreng Energie-Nederland hoorzitting en debat Tweede Kamer prijsplafond
10 november 2022
Blijf inzetten op uitrol congestiemanagement en invoeren verzwaren-tenzij tenders
9 november 2022
Reactie Energie-Nederland op de vijf belangrijkste maatregelen die de Europese Commissie voorstelt voor het herinrichten van de gasmarkt
8 november 2022
Energie-Nederland verwelkomt hulp aan klanten via prijsplafond
7 november 2022
Dag van het Klimaatakkoord & aanbieding routekaart waterstof
3 november 2022
KEV 2022; Een klein stapje de goede kant op, maar snel aanvullend beleid nodig om klimaatdoelen te behalen
3 november 2022
Energie-Nederland betreurt de uitspraak over Porthos
2 november 2022
Energie-Nederland ondertekent intentieverklaring “Samen schuldregelingen redden”
31 oktober 2022
Energie-Nederland is positief dat klanten minder snel kunnen worden afgesloten deze winter
25 oktober 2022
Verplicht publiek eigendom warmtenetten vertraagt warmtetransitie
20 oktober 2022
Reactie op voorstel Europese Commissie om in te grijpen in de gasmarkt
20 oktober 2022